Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De eierproductie van de twee kippenboerderijen op het eiland is nog steeds niet voldoende om aan de lokale vraag te voldoen. Centrum Supermarkt gaat nu eieren importeren uit Nederland.


kipGisteren hing er in Centrum Mahaai nog een bordje bij de rekken met eieren: ‘één dozijn per klant’. De supermarkt wacht niet langer tot de lokale producenten de problemen hebben opgelost. ,,We hebben nu eindelijk een vergunning van het ministerie van Economische Zaken om eieren in het buitenland te kopen”, zegt Centrum-eigenaar Enrique Ribeiro. Ribeiro verwacht dat de eerste bestelling in Nederland over ongeveer twee weken op het eiland is. Centrum krijgt de ongeveer 1.100 dozijn per dag voor de filialen in Mahaai en Piscadera nog wel geleverd ‘door een van de twee boerderijen’, maar vanwege de algehele schaarste is er ‘een run op eieren’. ,,Daardoor is de vraag in onze supermarkt toegenomen”, zegt Ribeiro.
Had de eierschaarste eind vorig jaar nog vooral te maken met de extra grote vraag vanwege de feestdagen, nu is een terugval in de productie oorzaak van het tekort. Wat precies de oorzaak is, kan chef José van J&M Egg Farm Moderno niet zeggen. ,,De kippen leggen gewoonweg minder eieren.” Dat betekent ook minder kuikens die na verloop van tijd weer eieren moeten produceren. ,,Dat is een heel proces”, zegt José. ,,Maar we hebben kuikens gekocht en nu weer voldoende volwassen kippen. Ik verwacht dat de productie over een tot twee weken weer normaal is.”
José is geen voorstander van het kopen van eieren in het buitenland. ,,We moeten het probleem zelf oplossen en zelf voldoende produceren. Dan liever wat schaarste.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).