Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In de afgelopen decennia is voor terreinen in erfpacht een wachtlijst ontstaan van ruim 3.000 personen.

zitajesusleito

Dat heeft minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gisteren bekendgemaakt. Nu zijn door Domeinbeheer 250 terreinen in verschillende wijken geïdentificeerd die kunnen worden uitgegeven. ,,We gaan nu beginnen de achterstand weg te werken.”
Vanuit het oogpunt dat een dak boven het hoofd een basisbehoefte is, stelde Jesus-Leito vorig jaar - toen ze de functie van minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) op zich nam - als belangrijkste prioriteit ervoor te zorgen dat de duizenden mensen die op een woning, terrein en vergunning wachten zo snel mogelijk geholpen worden. ,,Er zijn ongeveer 8.000 mensen die wachten op een sociale woning en ruim 3.000 mensen die bij Domeinbeheer op de wachtlijst staan. Er zijn mensen die al tientallen jaren op een woning of terrein wachten”, aldus de minister. De opgelopen achterstand is volgens Jesus-Leito te wijten aan een ‘shift van de focus’ van voorgaande regeringen, waarbij de aandacht eerder werd gevestigd op private partnership projecten (PPP). ,,Voorgaande regeringen hebben jammer genoeg niet veel gewerkt aan nieuwe verkavelingsplannen. Hierdoor werden terreinen wél beschikbaar gesteld voor PPP, maar niet voor de mensen op de wachtlijsten.”
Hierdoor is de huidige realiteit van een wachtlijst van ruim 3.000 man bij Domeinbeheer ontstaan. Mensen hebben veel te lang moeten wachten, zo constateert de minister. Met alle gevolgen van dien: ,,Illegale bezetting van terreinen wordt een steeds vaker voorkomend probleem. Dat is een ontwikkeling van de afgelopen decennia, waarbij mensen hebben gedacht ‘als ik geen terrein kan krijgen, dan pák ik zelf een terrein’. Als regering kunnen we natuurlijk niet zomaar toestaan dat dit doorgaat. Er is dus op alle gebieden werk aan de winkel: we moeten de wachtlijst wegwerken én we moeten de illegale bezetting flink aanpakken.” Voormalig VVRP-minister Suzy Camelia-Römer heeft in dit kader vorig jaar reeds verschillende terreinen waar illegale bezetting plaatsvond, geïdentificeerd.
Jesus-Leito heeft Domeinbeheer in december 2017 gevraagd 500 terreinen ‘vrij te maken’. Gisteren maakte de minister bekend dat er nu 250 terreinen zijn geïdentificeerd in bestaande verkavelingsplannen die nu zo snel mogelijk kunnen worden uitgegeven aan personen op de wachtlijst. Het gaat om terreinen in de wijken Minguelitu, Noord Sapateer, Steenrijk, Seru Fortuna, Seru Mahuma, Tera Kòrá, St. Wilibrordus en Soto.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).