Monitoring van grote hoeveelheden sargassowier in baaien gestart
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Uniek Curaçao en Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) zijn van start gegaan met een het monitoren van de grote hoeveelheden sargassum in de baaien van Curaçao.

sargassum
Bonaire heeft al een aantal dagen te kampen met sargassowier aan de oostkust van het eiland, maar ook op Curaçao is het een groeiend probleem. Dat is zorgwekkend, omdat dieren erin verstrikt kunnen raken. Bij zeeschildpadden kan dat er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze stikken, omdat ze niet op tijd naar de wateroppervlakte kunnen om te ademen. Daarnaast bestaat het risico dat het sargassum aanspoelt, gaat rotten en ernstige stankoverlast geeft, zoals in 2015 ook al eens het geval was.
De verwachting is dat het sargassowier zich over de hele noordkust van Curaçao zal verspreiden, zo zegt directeur van Stichting Uniek Curaçao Theo van der Giessen. ,,Wij hebben daarom van Gabriel Murray (sectordirecteur van Landbouw, Milieu en Natuur binnen het ministerie Gezondheid, Milieu en Natuur, red.) het verzoek gekregen om dit te inventariseren. Dat doen we samen met Sea Turtle Conservation.”
Stichting Uniek Curaçao legt de focus vooral op de grote baaien, waar veel mensen in de buurt wonen en waar een hoge mate van recreatie is. Vrijwilligers gaan er zelf kijken en er worden drones ingezet om te inventariseren waar het aanspoelt en hoe groot de hoeveelheden zijn. De resultaten hiervan zullen maandag bekendgemaakt worden.
Vrijwilligers van STCC monitoren alle baaien waar door de zogenoemde ‘sargassum-influx’ veel wier binnenkomt, aldus STCC-directrice Sabine Berendse. Zoals de Sint Jorisbaai, Boka Ascencion, Wacawa, Boka Mansalina, Boka Djegu, Un Boka en Dos Boka. Bijna allemaal aan de noordwestkust, waar het meeste wier de kust bereikt en de kans het grootst is dat er zeeschildpadden aanspoelen.
Volgende week is er een extra controle op Klein Curaçao en zaterdag gaan vrijwilligers van STCC en Uniek Curaçao naar Boka Patrick, waar ‘bijzonder veel’ sargassum is gesignaleerd. In het kader van Cura Doet zal hier een grote schoonmaak gehouden worden. Meer schoonmaakacties zullen volgens Van der Giessen ongetwijfeld nog volgen.
De stichtingdirecteur vertelt dat vissers ook hun hulp hebben aangeboden. ,,Zij zullen met netten zo veel mogelijk sargassum op het land gaan trekken. Zodat het kan drogen en opgeruimd kan worden vóór er allerlei verstrikt geraakte dieren in gaan rotten”, aldus Van der Giessen. ,,In 2015 moesten de bewoners van drie buurten hun ramen dichthouden vanwege de stank. Die zwaveldioxide van het rotten zorgt voor een stinkende eierenlucht en dat komt overal doorheen”, herinnert Van der Giessen zich.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).