Van een onzer verslaggevers
Willemstad – De buitenparlementaire partij van René Rosalia, Movementu Kousa Promé (MKP), heeft onlangs de ‘Resolutie van Santa Maria’ aangeboden aan de Satenvoorzitter en de Vertegenwoordiger van Nederland.

resolutie Hiermee draagt MKP de instituties op om koning Willem-Alexander, de Nederlandse regering en de Eerste en Tweede Kamer op de hoogte te stellen van het protest over het feit dat de Nederlandse regering een staatsgreep heeft gepleegd op Sint Eustatius (Statia).
De groep steunt de wettig en democratisch gekozen regering van het Bovenwindse BES-eiland en eist dat de ‘tijdelijke Wet taakverwaarlozing Sint Eustatius’ ingetrokken wordt. Mike Franco moet direct ontslagen worden en de regering van Statia opnieuw geïnstalleerd. ,,De benoeming van Franco is een daad van verraad tegenover het volk van Sint Eustatius die een regering verdient die op democratische wijze gekozen is. De Nederlandse regering moet zich aan artikel 73 houden van het handvest van de Verenigde Naties”, aldus de resolutie. Dit artikel stelt dat de leden van de VN ernaartoe moeten werken dat gebiedsdelen die nog geen volledig zelfbestuur kennen zoveel mogelijk zelfbestuur krijgen en ontwikkelen. Daar is op dit moment geen sprake van, de groep spreekt zelfs van herkolonisatie van Sint Eustatius. Wat de groep betreft moeten alle Curaçaoënaars – ook de Curaçaose politie – het eiland verlaten. ,,Nederland moet zelf maar voor politie-ondersteuning gaan betalen”, zo wordt gesteld. ,,De Curaçaose politie hoeft niet gebruikt te worden voor het onderdrukken en intimideren van de bevolking van Sint Eustatius”, vindt MKP. De resolutie is naar alle regeringen en parlementen van het Koninkrijk gestuurd om op te roepen tot het massaal afkeuren van de Nederlandse ingreep.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.