Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Selikor begint vandaag met de schoonmaakwerkzaamheden op twee plekken aan de noordkust waar illegaal afval wordt gestort: ‘Shut’ bij luchthaven Hato, en de weg langs de kust bij Ronde Klip.

vuilstortDat laat de vuilophaaldienst in een persbericht weten. Door alle vuil en puin op te ruimen, hoopt Selikor de twee illegale dumpplekken te ‘elimineren’. Of dat lukt is de vraag, want de vuilophaaldienst geeft zelf aan jaarlijks ‘de verschillende gebieden waar onverantwoordelijke burgers illegaal afval storten’ schoon te maken. ,,Helaas moeten we steeds opnieuw constateren dat die plekken in een recordtempo weer vervuild zijn.” Omdat het gaat om afgelegen gebieden die ook voor toeristen aantrekkelijk zijn, wordt met de illegale vuilstort niet alleen de gezondheid van de bevolking in gevaar gebracht, maar ook verliezen die plekken hun ecologische en toeristische waarde. ,,Het imago van Curaçao als toeristische bestemming wordt beschadigd.”
Selikor juicht het initiatief van minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) toe om het X-team te herinstalleren, omdat daardoor krachtig kan worden opgetreden tegen de illegale vervuilers. Tijdens een persconferentie vorige maand maakte de GMN-minister bekend dat het X-team belast is met preventie, handhaving, opsporing en berechting van milieuvervuilers. Conform de Landsverordening openbare orde 2015 kunnen in geval van overtreding boetes van 200 tot 300 gulden worden uitgedeeld als afval of etensresten illegaal worden gestort of op de openbare weg worden weggegooid. Behalve het ministerie van GMN zijn ook de Inspectie Volksgezondheid, het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Curaçao en Openbare Werken vertegenwoordigd in het team.
Selikor wijst erop dat degene van wie het afval is, daarvoor ook verantwoordelijk blijft. ,,Loop geen enkel risico. Als u gebruikmaakt van een particuliere transporteur, verzeker u er dan van dat uw vuilnis wordt afgeleverd bij de Landfill Malpais of bij de overslag Koraal Specht. Dat zijn namelijk de enige twee legale locaties om dit te doen.” De overheids-nv vraagt de medewerking van de bewoners om het eiland schoner te maken en te houden. ,,Houdt u aan de wet en regels. En als u een huis heeft dat leegstaat of een ongebruikt terrein, zorg dan dat niemand er in of op kan, zodat het niet gebruikt kan worden als illegale plek voor vuilstort.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.