Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Pen Resort kan - eindelijk - beginnen. De ontwikkelaars van het hotel bij Pietermaai/Penstraat/Julianaplein, wat Hard Rock Hotel & Casino moet worden, en ontwikkelingsbank Korpodeko hebben getekend.

penresort Het project van Orco Group behelst 96 miljoen dollar.
Zo weet het Antilliaans Dagblad uit goede bronnen. Tientallen jaren nadat de allereerste bouwtekeningen voor het Pen Resort van destijds werden gemaakt, lijkt anno 2018 niets meer de bouw van het luxehotel op het lege terrein tussen ‘Cerro Bonito’ en Kas di Pueblo’ tegen te houden. Lange tijd was de financiering een struikelblok.
Het rekensommetje ziet er nu als volgt uit: Orco Group met een eigen vermogen (‘equity’) van 21 miljoen dollar; Korpodeko met een ‘preferred equity’ van 17 miljoen dollar; en de commerciële banken en andere institutionele beleggers met een ‘senior loan’ van 58 miljoen dollar.
Eind augustus berichtte deze krant dat sprake was van een belangrijke doorbraak toen bekend werd dat Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) via Korpodeko met 5 miljoen dollar zou bijdragen aan de zogeheten ‘preferred equity’ van Pen Resort. Daarmee was dit deel van de financiering afdoende.
De verwachting was en is dat de commerciële banken, pensioenfondsen en verzekeraars zullen deelnemen om de rest van het project te financieren door middel van leningen met hypotheekrechten. Nu een overeenkomst is getekend met Korpodeko worden volgende maand deze ‘senior lenders’ formeel benaderd; informeel is dat al veel eerder gebeurd.
De bedoeling is dat de eerstesteenlegging in het begin van het derde kwartaal plaatsvindt, wellicht in augustus. Het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN/PIN) heeft er achter de schermen alles aan gedaan om de start van het project - belangrijk voor de economie - mogelijk te maken.
Het project van 310 nieuwe kamers zal zorgen voor zo’n 200 banen in de bouwfase, en ruim 300 directe banen plus 150 indirecte banen voor als het hotel open is. De bouw- en andere vergunningen heeft Pen Resort al binnen. De realisatiesom van 96 miljoen dollar is geen raming meer, maar is samen met aannemers en deskundigen al nauwkeurig doorgerekend.
Met Hard Rock als exploitant van het luxe all inclusive hotel wordt gemikt op relatief jonge maar vermogende Amerikaanse toeristen in het hogere segment van de markt. Orco Group is ook al bezig met de complete renovatie, upgrading en uitbreiding van Marriott Resort bij Piscadera. Dezelfde aannemerscombinatie zal ook het Pen Resort bouwen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).