Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op Bándariba, ter hoogte van Dam Pretu bij Chincho, komt een Concentrated Animal Feeding Operation (Cafo) met duizend koeien.

koeienVijf ministers hebben hiervoor gisteren een intentieverklaring getekend met de Venezolaanse directeur van Curafresh Meat, Ramon Troconiz.
Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito, maakte gistermiddag bekend dat de overheid 40 hectare grond bij Fuik reserveert voor de rundermesterij. Het project wordt getrokken door een yu di Kòrsou, Arthur Parris. ,,Daar ben ik heel trots op”, zo verklaarde minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Hensley Koeiman. Parris was niet aanwezig bij de ondertekening van het Memorandum of Understanding, hij verblijft momenteel in Colombia in het kader van voorbereidingen van de Cafo op Curaçao. Volgens minister Koeiman gaat het om een geweldig project dat grote werkgelegenheid gaat bieden voor werkzoekenden op het eiland. ,,Ik heb al een lijst van ex-gedetineerden. Zij zullen worden om-, her- en bijgeschoold, zowel voor het voeren als het slachten van de koeien.”
De koeien krijgen elk anderhalve meter ruimte, opdat ze zo min mogelijk bewegen, terwijl ze dag en nacht gevoerd worden voor snelle gewichtstoename. Directeur Ramon Troconiz van Curafresh Meat zegt dat de koeien in drie maanden tijd zwaar genoeg zullen zijn om te worden geslacht. De koeien zullen dagelijks tussen de 27.000 en 30.000 kilo stront produceren, circa 11 miljoen kilo per jaar. Die mest bevat volgens de United States Department of Agriculture evenveel stikstof als de fecaliën in het riool van een stad met 25.000 tot 50.000 inwoners. Een teveel aan ammoniakale stikstof leidt tot sterfte van planten en diersoorten en vermindert de luchtkwaliteit, het leven in kustwateren en de oceaan. Wat het plan van de overheid is om natuur en milieu te beschermen tegen de stikstofuitstoot, is nog niet bekend, zo verklaarde minister Suzy Camelia-Römer. ,,We hebben een intentieverklaring getekend, en nu moeten we gaan onderzoeken wat de effecten van deze onderneming zullen zijn.”
Volgens de minister staat er op de begroting van haar ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu een post gereserveerd voor onderzoek. ,,Er zal naar alle mogelijke effecten worden gekeken”, zegt Camelia-Römer. Daarbij doelt zij onder meer op de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas, methaan, ruim 182.000 kilo per jaar. Volgens Troconiz van Curafresh Meat kan de methaanuitstoot verminderd worden door de koeien de beste kwaliteit voer te geven, wat door Curaçao geïmporteerd zal worden.
Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling voorspelt dat de Cafo het land deviezen gaat opleveren, die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de economie. Hoeveel de overheid in het project gaat investeren, is niet bekendgemaakt. ,,We moeten eerst een overzicht hebben van wat er allemaal gefinancierd moet worden, dat gaan we als ministers onderling bespreken”, zegt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha, die aangeeft zich nu eerst te richten op compensatie van het tekort van 116 miljoen op de begroting van 2017, volgens de afspraken gemaakt met het College financieel toezicht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.