Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Menige studieschuld kan niet voldaan worden op basis van het inkomen van een student na het afronden van de studie.

Dat zegt minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé, die er bij studenten en hun ouders op aandringt goed na te denken over de gevolgen van de keuze van studie in het buitenland.”
Op Curaçao zijn er 7.754 personen met een studieschuld, van wie er meer dan de helft problemen heeft met het aflossen van hun schuld. In Nederland zijn er nog duizenden Curaçaoënaars met een studieschuld, ofwel studerend of al afgestudeerd en aan het werk, en er is de groep die in de Verenigde Staten en de regio verblijft. De totale schuld bij Stichting Studiefinanciering Curaçao bedraagt meer dan 300 miljoen gulden.
Alcalá-Wallé: ,,Studeren in de regio is goedkoper dan het volgen van een studie in Nederland. Niettemin, de laagste maandelijkse aflossing van een studieschuld, opgebouwd na een bacheloropleiding op Curaçao en een master in de regio, bedraagt 745 gulden per maand. Een studie in Nederland vereist maandelijkse aflossing van meer dan 900 gulden, en bij een volledige studie in het buitenland kan de aflossingsverplichting oplopen tot 1.800 gulden per maand. Tot aan het 45ste levensjaar.”
Subsidiëring door de overheid heeft geen nut, zegt de minister, als studenten een schuld opbouwen die disproportioneel is ten opzichte van het inkomen dat zij later verdienen. De overheid stuurt aan op rentebeperking, en onderzoekt momenteel de mogelijkheden van studie in Canada, waar de studiekosten lager zijn en het studenten is toegestaan om betaalde arbeid te verrichten. ,,Dan kunnen zij alvast sparen voor de aflossing van hun studieschuld.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).