Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Duikers van Bahia Diving hebben gisteren een walvishaai gespot in de buurt van Playa Kalki. ,,Hoe bijzonder dat is? Het is voor het eerst in de tien jaar dat ik hier op het eiland duik dat ik dit heb gezien!”, reageert Peter Bot, duikinstructeur bij Bahia Diving enthousiast.


Walvishaai gespot bij WestpuntBot was met twee klanten en een duikmaster van Bahia aan het duiken bij Playa Kalki toen ze werden verrast door de immense vis. ,,We zaten halverwege onze duik, na dertig minuten verscheen er opeens iets heel groot wits in het blauwe water. Ik dacht eerst nog even dat het plastic was, maar toen het over me heen zwom, zag ik dat het een walvishaai was”, vertelt de instructeur. ,,Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de vorm van de kop en hebben aan de bovenkant van hun lijf allemaal witte stippen.”
Het is een imposant dier, maar bang is Bot niet geweest. ,,Nee hoor, ik wist dat het een beest is die geen kwaad doet. Hij was wel nieuwsgierig, dus we moesten wel een beetje afstand houden”, zegt hij lacherig. ,,Hij zwom eerst naar de oppervlakte en kwam daarna terug om een rondje om ons heen te zwemmen, terwijl hij heel rustig om zich heen keek.” Ook de klanten die met Bot aan het duiken waren, bleven rustig. Ze namen uitgebreid de tijd om het dier te bekijken en vast te leggen op film en foto. De beelden zijn te bekijken via de Facebookpagina van Bahia Diving.
De walvishaai is een haai die ongevaarlijk is voor mensen. Hij eet namelijk plankton, kleine visjes en inktvis. De walvishaai kan tot wel achttien meter groot worden. Naar schatting was het exemplaar dat gisteren werd gespot zo’n zeven tot acht meter lang. De walvishaai staat als bedreigde diersoort op de IUCN Red List. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het aantal walvishaaien de afgelopen 75 jaar gehalveerd. ,,Deze grootste vissoort ter wereld wordt vaak slachtoffer van de schroeven van schepen of worden als bijvangst gevangen door tonijnvissers”, aldus het WNF.
Voor zover Bot zich kon herinneren, is er in de afgelopen tien jaar slechts drie tot vier keer eerder een walvishaai gespot in de wateren rondom Curaçao.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).