Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overname van de twee hotels van Kura Hulanda, in Otrobanda en op Westpunt, is afgeketst. Dat bevestigt minister Steven Martina (MAN) van Economie, die de gang van zaken ‘zeer betreurt’.

kurahulanda
,,Dit was niet nodig geweest. Wij gaan nu op zoek naar een andere koper. Er zijn verschillende belangstellenden”, aldus de minister, die wel snel wil schakelen en rekent op de medewerking van alle betrokkenen.
De Colombiaanse groep On Vacation van Carlos Londoño, die al wel een tijdlang gasten naar beide resorts stuurt en er ook reclame voor maakt, vindt het na anderhalf jaar welletjes en haakt af. Het duurt allemaal te lang.
Telkens zijn er nieuwe obstakels, naar verluidt opgeworpen door onder meer de oprichters en huidige eigenaren Jacob Gelt Dekker en John Padget. Zij steken er al jaren geen geld meer in, maar lieten wel een aanzienlijke leningenschuld bij de banken en andere schulden achter.
De financiers van het eerste uur die zelf kampen met een strop, MCB en Girobank, stellen zich coöperatief op. Dat geldt ook voor de direct betrokken ministers en hun ministeries. Bij Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) en ontwikkelingsbank Korpodeko zou het stroever lopen.
Eind 2016 was er overeenstemming bereikt, aldus eerder premier Eugene Rhuggenaath (PAR), die als voormalig minister van Economische Ontwikkeling bemiddelde bij de verkoop van Kura Hulanda aan de Colombiaanse zakenman Londoño.
De regering stelde alles in het werk om spoedige overdracht van het hotel te faciliteren. Bij zo’n overname komt echter heel wat kijken, aldus Rhuggenaath destijds, in verband met uitstaande schulden van het hotel. De grootste schuldeisers toonden zich evenwel bereid tot een schikking en een forse korting.
,,Het is een onderhandeling tussen twee private partijen waarbij de overheid faciliterend optreedt”, benadrukt Martina. Dat is niet gelukt en het afhaken van Londoño wordt gezien als ‘verontrustend’, aldus de bewindsman. Want intussen blijven investeringen uit. Momenteel wordt alles gedaan om de hotels, onder leiding van general manager Jeanette Bonet, draaiende te houden. Dat gebeurt met de beperkt beschikbare cashflow en met hulp van de kredietverstrekkers.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.