Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft haar eigen record verbroken. Afgelopen jaar heeft het bedrijf 436.729 kilo aan afval geëxporteerd voor recycling.

afvalRuimschoots meer dan de verwachte 408.000 kilogram.
In de jaren van 2010 tot december 2016 heeft Green Force 501.000 kilo afval geëxporteerd. Die cijfers brengen het totale gewicht van het afgelopen jaar in perspectief en geven een beeld van de enorme mate waarin de export is gestegen.
Green Force heeft in 2017 ruim 1,694 miljoen plastic flessen geëxporteerd, meer dan 13.000 accu’s en ongeveer 337.000 aluminium blikjes. ‘Het mooiste van allemaal’, noemt Green Force dat het bedrijf meer dan 3.607 bomen heeft kunnen redden door het recyclen van karton. Kartonrecycling was vorig jaar goed voor 212.189 kilogram.
Het milieu- en recyclingbedrijf hoopt dit jaar een stuk grond van de overheid te krijgen voor permanente vestiging. Dan kan Green Force fondsen aanspreken, waarvoor het bedrijf in aanmerking kan komen. Een uitbreiding van capaciteit is ‘broodnodig’ en een permanent stuk grond is van ‘groot belang’ om verder te kunnen groeien en meer te betekenen voor het milieu van Curaçao en de wereld, zo stelt het bedrijf in een persbericht.
Volgens Timo Brouwer, eigenaar van het recyclingbedrijf, is de wereldmarkt voor plastic ‘onwijs moeilijk’ op dit moment, doordat China vorige maand de grenzen sloot voor buitenlands afval. Investeringen in het verbeteren van de recyclingproducten die Curaçao aanbiedt op de wereldmarkt, zijn nodig om garantie van afname te behouden, zo stelt hij. ,,Green Force is er klaar voor, maar zonder een stuk grond op haar naam kan het bedrijf niet verder investeren of groeien.”
,,Mocht het lukken om een stuk grond in erfpacht te krijgen, dan kan Green Force verder groeien, het product Curaçao als vakantiebestemming verbeteren, meer banen creëren, meer betekenen voor de economie en milieu, en het eiland helpen met acht van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoeleinden van de Verenigde Naties”, aldus Brouwer. ,,De regering is aan zet nu, willen we duurzaamheid zijn of niet met z’n allen?”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.