Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Het carnavalsfeest op Curaçao dient als katalysator voor economische groei te worden gezien.

carnavalDat stelt de Curaçao Tourist Board (CTB) na onderzoek over de economische impact van carnaval op Curaçao.
,,Stakeholders dienen daarom het feest als zodanig te erkennen en te promoten. Bij carnavalstoeristen is de kans namelijk groter dat ze terugkeren en op die manier meer geld in het laatje brengen.”
In 2017 hebben minstens 2.335 toeristen Curaçao bezocht om het carnavalsfeest mee te kunnen maken, zo maakt het de CTB bekend. Het profiel van deze toerist wordt als volgt omschreven: hoogopgeleid, met een goed inkomen, meestal woonachtig in Nederland, soms ook in de regio. ,,Over het algemeen zijn de toeristen, die speciaal voor het carnavalsfeest Curaçao bezoeken, tevreden met de ervaring en bereid hiervoor terug te keren en/of het evenement aan een ander aan te bevelen”, aldus het toeristenbureau.
,,Het Curaçaose carnavalsfeest is zonder twijfel een uniek evenement, met een enorm potentieel om een positieve impact teweeg te brengen voor Curaçao”, zo meent de CTB. ,,Stakeholders dienen daarom op de eerste plaats de waarde van dit feest te erkennen om zo ruimte te bieden voor groei. In de carnavalsperiode bereikt het imago van Curaçao immers een hoogtepunt.” Op de tweede plaats kaart CTB aan hoe afhankelijk een goed resultaat van een goede luchtverbinding is. ,,Het carnavalsfeest van 2017 heeft bewezen hoe kwetsbaar dit soort evenementen kunnen zijn. De beperkte vliegverbinding van die periode heeft de groei van het resultaat voor het carnavalsfeest in de weg gestaan.”
Geïnterviewde toeristen die in 2017 speciaal voor carnaval naar Curaçao waren afgereisd, bleven gemiddeld 10,87 nachten en besteedden ongeveer 172 dollar per persoon per dag, of 1.865 dollar gedurende het gehele verblijf. ,,Dit bedrag ligt hoger dan hetgeen een toerist normaal gesproken tijdens verblijf op Curaçao besteedt (132 dollar per persoon per dag).” De totale economische bijdrage van het carnavalsfeest was in 2017 4,35 miljoen dollar.
Het doel van het onderzoek was vast te leggen hoe toeristen carnaval op Curaçao ervaren, maar ook om de economische impact van dit feest op de lokale economie te meten. Het onderzoek werd in zowel 2016 als in 2017 verricht en de resultaten zijn vervolgens met elkaar vergeleken en tijdens de 4th World Research Summit en de International Conference on Events bij de University of Central Florida in Orlando, Florida in december 2017 gepresenteerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.