Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Quincy Girigorie van Justitie heeft zijn Nederlandse ambtgenoot Ferdinand Grapperhaus om faciliteiten en middelen gevraagd om de capaciteit voor tijdelijk onderdak van opgepakte illegalen te kunnen vergroten.

politiebureauDat heeft de bewindsman tegenover deze krant verklaard. Het gaat om het tijdelijk onderdak van illegalen die in afwachting zijn van hun deportatie. Girigorie heeft al een locatie op het oog en verwacht dat de uitbreiding van de capaciteit met een week of vier een feit is.
Het verzoek voor hulp bij de capaciteitsuitbreiding is gisteren gedaan nadat in de vroege ochtend 17 illegale Venezolaanse mannen uit de cellen achter bij de oude post Rio Canario zijn gevlucht. ,,Ik heb als ik mij niet vergis vorig jaar in juli al verklaard dat deze locatie ongeschikt is om illegalen onder te brengen die in afwachting zijn van hun deportatie. Maar de laatste weken is er sprake van een bijzondere situatie. Venezuela heeft zoals bekend het luchtverkeer naar de eilanden toe gesloten. Wij kunnen om die reden niet langer de illegalen zo’n drie dagen na hun aanhouding terugsturen naar Venezuela. Vóór de sluiting van de grenzen werden ze relatief snel met charters teruggestuurd”, aldus de bewindsman.
Girigorie verklaarde dat door de recente toestroom van illegalen de politie wel gedwongen was om de groep bij Rio Canario onder te brengen, de barakken bij het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou en de cellen in Barber zaten al vol.
,,In deze situatie, waarbij heel veel mensen in een kleine ruimte zijn samengebracht, heeft de groep van 17 Venezolaanse illegalen plannen kunnen maken om de vlucht voor te bereiden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de dienstdoende agenten bij Rio Canario niet verantwoordelijk zijn voor het feit dat de illegalen konden vluchten. De politie heeft conform de regels de controles uitgevoerd. Voor details over de ware toedracht van het gebeuren moet ik naar de politie verwijzen.”
Naar aanleiding van de uitbraak worden er nu voorzorgsmaatregelen bij Rio Canario getroffen, zo heeft Girigorie aangekondigd. ,,Wij moeten lering trekken uit wat er is gebeurd.” De bewindsman sluit niet uit dat tot aan het moment van de capaciteitsuitbreiding, opgepakte illegalen weer bij Rio Canario worden vastgehouden in afwachting van hun deportatie.
Korpschef Mauricio Sambo verklaarde in gesprek met deze krant dat de Venezolanen waarschijnlijk met een zware ijzeren plaat, namelijk een deksel van een rioolput, het rooster van een opening voor ventilatie in de toiletruimte hebben opengebroken. Het deksel van de rioolput die zich op de binnenplaats bevindt, kan met een sleutel worden losgemaakt, zo legde Sambo uit.
,,Het vermoeden is dat zij vanuit dat gat zijn ontsnapt. Het ventilatierooster bevindt zich op zo’n drie meter hoogte van de grond. Het is voor de autoriteiten onbekend hoe het zware deksel met een diameter van circa 30 centimeter in de ruimte met illegalen is beland”, aldus de korpschef.
De politie heeft kunnen vaststellen dat de uitbraak heeft plaatsgevonden in de veertig minuten tussen twee controles van de cellen door agenten van bureau Rio Canario. ,,De technische recherche onderzoekt nu hoe de mannen te werk zijn gegaan. Aan de hand van de videobeelden moet het duidelijk worden wat er precies is gebeurd.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.