Van een onzer verslagevers
Willemstad - Aruba en Curaçao hebben het momentum verloren, het conceptakkoord is nog steeds niet door Venezuela getekend en de maatregel van president Maduro is nog steeds van kracht.

venezuela2
Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath tijdens een interview bij radiozender Z86 verklaard. De minister-president herhaalde dat er vorige week een constructief overleg op Aruba heeft plaatsgevonden met Venezuela en de partners van het Koninkrijk. ,,Maar wij hebben nog geen verklaring van Nicolás Maduro ontvangen waarin hij aankondigt dat hij de maatregel intrekt. Wij hopen via de diplomatieke wegen meer duidelijkheid te krijgen”, aldus de minister-president.
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes heeft nog steeds vertrouwen in een goede afloop: ,,Vorige week hebben we constructief vergaderd. De delegaties van de landen hebben gesproken over gevallen van smokkel. We hebben afspraken gemaakt hoe we daartegen gaan optreden en hebben die vastgelegd in een document. Deze conceptverklaring ligt bij de regering van Venezuela om ondertekend te worden. Wij verwachten dat dit op korte termijn gebeurt.”
Nu Venezuela nog steeds geen maritiem - of luchtverkeer naar de ABC-eilanden toestaat is het volgens Rhuggenaath tijd om weer de vraag te stellen waarom het land in de eerste plaats de maatregel tegen de eilanden genomen heeft. ,,Via de diplomatieke wegen zullen wij de urgentie van de situatie naar voren brengen en ook wijzen op de spoed om de afspraken te formaliseren”, aldus Rhuggenaath.
Gisteren zouden vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao, Nederland en Venezuela verder praten over de maatregelen om smokkel van vooral metalen uit Venezuela tegen te gaan. Omdat het conceptakkoord niet was getekend ging die vergadering niet door. ,,De maatregelen blijven voorlopig van kracht. Het enige dat we hebben bereikt is dat mensen met een Nederlands paspoort die in Venezuela gestrand waren, naar huis kunnen komen. We doen ons best om contact met hen te krijgen om voor een oplossing te zorgen”, zo legde Wever-Croes uit
De beslaglegging op tankers met ruwe aardolie voor de Isla-raffinaderij zou weleens een van de pijnpunten voor Venezuela kunnen zijn, oordeelt premier Rhuggenaath. ,,Als er voor Venezuela andere redenen zijn voor de grenssluiting, dan is het belangrijk om dat nu kenbaar te maken. Wij kunnen geen andere reden bedenken. En Curaçao heeft niets te maken met de beslaglegging op tankers met ruwe olie. In onze rechtsstaat hebben bedrijven de mogelijkheid om beslag te laten leggen. Dat gaat buiten ons om.”
Zolang de maatregel van kracht is, wordt burgers aangeraden niet naar Venezuela te gaan. Rhuggenaath benadrukte eerder dat Nederland al vorig jaar een negatief reisadvies voor Venezuela uitgaf. Ook de Arubaanse premier adviseert burgers om niet naar Venezuela te reizen als dat niet heel dringend is. ,,Wie toch moet reizen doet er verstandig aan om via een ander land te gaan, zoals Colombia, Panama of Santo Domingo. We willen niet dat er nog meer mensen in de problemen komen. Wie naar Venezuela reist doet dit op eigen risico”, waarschuwt de premier.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).