Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Manager van de Van den Tweel-supermarkt in Zeelandia, Mischa Verzuu, heeft de beschuldigingen van de Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) naar eigen zeggen met verbazing gelezen in de lokale kranten. Hij ontkent dat er sprake is van ‘herverpakken’.

vandentweelVerzuu bevestigt dat de houdbaarheidsdatum van producten onderwerp van gesprek is geweest tijdens de controle van MEO. Medewerkers van de Inspectiedienst zouden hebben gezegd dat er op producten een ‘ten minste houdbaar tot’-datum moet staan in plaats van een inpakdatum, zoals nu soms wordt gedaan. ,,Maar nu lijkt het net alsof wij spullen die we uit Nederland importeren herverpakken. Dat is beslist niet waar. De spullen die wij niet lokaal invoeren, blijven in de originele verpakking met de originele houdbaarheidsdatum erop”, aldus de supermarktmanager.
Waarom toch een aantal producten in een eigen verpakking zitten, is volgens Verzuu makkelijk te verklaren. ,,De kuki di chukulati op de foto is een lokaal product, dat wij niet in een fabrieksverpakking geleverd krijgen. Dus die pakken wij vers in en daar zetten we de verpakkingsdatum op.” Hetzelfde geldt voor de lokaal geoogste selderij die door MEO op de foto was gezet. ,,Deze komen per kilo in kratten binnen. Die worden werkelijk door een boer gebracht aan de achterdeur. Wij nemen de groenten los aan, sealen ze en plakken er vervolgens de verpakkingsdatum op”, zo zegt assistent-manager Marcel Arets.
Wat betreft de THT-datum kijkt Verzuu naar een realiseerbare oplossing. ,,Het wordt lastig om op een pistoletje of een losse tomaat een houdbaarheidsdatum te zetten. Of het bedorven is, kunnen de consumenten in principe zelf zien en beoordelen. De een wil zijn banaan overrijp, bij de ander mag die nog groen zijn”, vertelt hij. ,,Maar we zijn bijvoorbeeld wel al aan het kijken of we op gesneden vleeswaren een houdbaarheidsdatum kunnen zetten in plaats van enkel de verpakkingsdatum.”
Een ander punt dat volgens de manager en zijn assistent tijdens de controle werd aangestipt is de optie om producten die bijna voorbij de houdbaarheidsdatum zijn, met korting te verkopen. Verzuu: ,,Ook dat doen we al en dat hebben we de inspectie laten zien. We hebben speciale tafels en koelingen met zulke producten. Deze verkopen we in eerste instantie met 25 procent korting en op de laatste dag met nog veel meer korting. Dat is maatschappelijk beter verantwoord dan weggooien en dat hebben we gisteren ook aan MEO uitgelegd.”
De manager heeft geprobeerd om meer duidelijkheid te krijgen van de Inspectiedienst. ,,We hebben geen waarschuwing gekregen en proberen er nu achter te komen waarom dit nieuws wordt verspreid en wat er nu van ons verwacht wordt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.