Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De grootste sportinvestering aller tijden voor Curaçao”, zo typeert Thaikadzwa Doran de geplande uitbreiding van het Ergilio Hato Stadion, ook bekend als SDK (Sentro Deportivo Kòrsou), tot een centrum voor sport, vitaliteitstraining en verbetering van de gezondheid.

sdk Dertien miljoen gulden gaat de uitbreiding van het complex kosten.
De investering wordt mogelijk gemaakt door het bestuur van het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC), dat ‘een enorme gedrevenheid en visie aan de dag legt’, aldus Doran, directeur van de Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK), de beheerder van het stadion in Brievengat. Ook de Cifa (Curaçao International Financial Services Association) is een belangrijke supporter van het bedrijfsplan dat de FDDK heeft opgesteld. ,,Zonder de Cifa en de steun van de overheid, die groen licht gaf voor het project, zouden we dit niet kunnen realiseren”, zegt Doran.
Wat houdt de uitbreiding in? In de nabije toekomst draait het in het sportcomplex in Brievengat niet alleen om competitie en teamsport, maar ook om vitaliteit en gezondheid. Een nieuwe hoogtechnologische gym opent er de deuren. En er komen andere faciliteiten voor het verbeteren van de gezondheid en het uithoudingsvermogen door middel van bewegingstherapie.
Het nieuwe complex voorziet in activiteiten voor de hele Curaçaose gemeenschap, en beschikt over faciliteiten voor bedrijfsevenementen, zoals clinics voor teambuilding. Volgens het plan van FDDK is er alle dagen, van ’s ochtends tot ’s avonds, voor eenieder wat te doen in het stadion en de nieuwe faciliteiten op het stadionterrein.
Voordat met de uitbreiding wordt begonnen, krijgt het bestaande complex een upgrade. De overheid stelt 1,7 miljoen gulden beschikbaar, in de eerste plaats voor herstel van de grasmat in het stadion. Het veld raakte een jaar geleden beschadigd tijdens een muziekfestival en is sindsdien onbruikbaar voor nationale en internationale voetbalwedstrijden. De overheidssubsidie dient ook voor cameratoezicht in het stadion en voor het installeren van zonnepanelen op de daken van het stadion - waarmee een droom uitkomt van Doran, die enkele jaren geleden al berekende dat het stadion hiermee jaarlijks meer dan een ton kan besparen. ,,Om dit geld in de sport te kunnen investeren”, zegt hij.
Over zijn taak als beheerder van het stadion, is Doran duidelijk: het complex in Brievengat moet commercieel gerund worden, het moet geld opleveren. Om sport voor de hele gemeenschap, inclusief minderbedeelden, toegankelijk te maken. En om de sport op Curaçao naar een hoger niveau te kunnen tillen, en in verschillende takken van sport mee te kunnen dingen op wereldniveau. Hiervoor is een ‘top of the bill’ sportcomplex nodig, zegt hij.
Het financieringsverzoek dat bij het APC is ingediend, en door het bestuur is goedgekeurd, moet volgens Doran niet alleen beschouwd worden als een investering in de sport, maar ook als een investering in het toerisme. ,,Sporttoerisme is een snelgroeiende sector en kan veel betekenen voor de Curaçaose economie”, zegt hij. Wereldwijd gaat er in het sporttoerisme - het reizen om deel te nemen aan wedstrijden in het buitenland of als toeschouwer sportevenementen bij te wonen - ongeveer 7,7 miljard dollar om. ,,Het is een sector van betekenis voor de economische ontwikkeling van Curaçao”, benadrukt Doran. ,,Naarmate we meer sportieve evenementen en wedstrijden kunnen organiseren, zullen er meer mensen naar het eiland komen en hier enkele dagen verblijven.” Een gegeven in de sport is dat aanhangers hun club trouw zijn, en dat er bij veel evenementen publiek is dat terugkeert. ,,Succesvolle sportieve evenementen die internationaal publiek trekken, dat is wat we nodig hebben op Curaçao”, zegt Doran. ,,En daarvan zullen er steeds meer komen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).