Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao-Multi Commodities Centre (C-MCC), dat in oprichting is op luchthaven Hato, gaat fungeren als beurs voor wereldwijde handel in goederen en grondstoffen, waaronder goud en andere edele metalen.


goudMinister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) ziet hierin mogelijkheden om de banden met Venezuela aan te halen. ,,Er komt meer openheid van zaken en uitwisseling van informatie tussen de Benedenwindse Eilanden en Venezuela.”
Dit is vrijdag afgesproken tussen de regeringen van Aruba, Curaçao en Venezuela tijdens overleg in Oranjestad, zo verklaart Rhuggenaath. ,,Ook Venezuela is voorstander van uitbreiding van transparante handel met de eilanden. Om twijfel over grenscontrole en onze douanewetgeving weg te nemen, hebben wij de vertegenwoordigers van de regering in Caracas een uitgebreide presentatie gegeven van het beleid en de werkwijze op Curaçao. Ik denk dat wij goed duidelijk hebben kunnen maken dat ons land er alles aan doet om witwassen en illegale import van producten tegen te gaan.”
Overheids-nv Curinde, belast met het beheer van de vrije zones, is ook bezig met een traject voor internationale certificering om fysieke handel in deze goederen te faciliteren, onder andere door veiligheidsprocedures uit te werken. Curinde zal dan de eerste in het Caribisch gebied zijn.
Van handel in gestolen Venezolaans koper is op Curaçao hoegenaamd geen sprake, zegt Rhuggenaath. ,,Ons land is wel een doorvoerhaven voor goud, via de vrijhandelszones. Daar gelden strenge regels. Indien blijkt dat het toezicht verder verscherpt dient te worden, dan zal Curaçao de bestaande wetgeving aanpassen.”
Voor de beurshandel in goederen en grondstoffen vertrouwt de Curaçaose regering op de Amerikanen. In New York werd vorig jaar de oprichting van de Worldwide Free Trade Zone aangekondigd, de eerste in zijn soort op het Westelijk halfrond. Curaçao als spil in de wereldwijde handel van olie, goud en andere edele metalen, diamanten, koffie en andere waardevolle producten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.