Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft ontdekt dat verschillende supermarkten op het eiland knoeien met de datum van ‘tenminste houdbaar tot’ (tht) op producten. De artikelen zijn niet bedorven maar wel van mindere kwaliteit.


etiketten nieuwRonny Cornelis van de controleafdeling van MEO spreekt van ‘een nieuw fenomeen’. ,,Producten waarvan de tht-datum is overschreden, worden uit de originele verpakking gehaald, opnieuw verpakt en voorzien van een lokaal etiket met een nieuwe datum”, zegt Cornelis. Dat werd gisteren geconstateerd bij Van den Tweel, maar het gebeurt volgens Cornelis in meer supermarkten op het eiland. Het sjoemelen met de tht-datum is niet direct een bedreiging voor de volksgezondheid. Het gaat om producten die niet snel bederven, zoals worst, koekjes en beschuit. Cornelis: ,,Bederfelijke producten, zoals melk en garnalen, krijgen een datum ‘te gebruiken tot’. Na die dag zijn ze niet meer geschikt voor consumptie.”
Maar ook al wordt de consument er niet direct ziek van, het verkopen van producten waarvan de tht-datum is overschreden, is evengoed in strijd met de wet. ,,Het is een kwestie van verantwoordelijkheid. Het vertrouwen van de consument wordt geschaad en dat alleen om winst te behalen”, zegt Cornelis. Wat MEO betreft bieden supermarkten de producten met een tht-datum die bijna is verlopen in de originele verpakking aan tegen een lagere prijs. Als de datum verlopen is, moeten ze uit de schappen worden gehaald.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).