Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vier delegatieleiders van Ipko hebben middels een schrijven een dringend beroep gedaan op de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, om de parlementen binnen het Koninkrijk te informeren over het verloop van het overleg dat morgen tussen het Koninkrijk en Venezuela gepland staat.


IpkoDe Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft vorige week vrijdag de communicatie, zowel voor luchtverkeer als maritiem verkeer, met de ABC-eilanden voor de duur van 72 uur afgesloten. Afgelopen maandagavond werd dit met nog eens 72 uur verlengd. Met deze maatregel stelt Maduro een einde te willen maken aan de ‘smokkelpraktijken van de maffia op Aruba, Bonaire en Curaçao’. Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft eerder al toegezegd de controle te zullen verscherpen en morgen vindt hierover een gesprek plaats tussen het Koninkrijk en Venezuela.
De Staten hebben ‘met zorg kennisgenomen van de huidige situatie’, zo schrijven de Ipko-leiders in de brief aan Zijlstra. De afgelopen jaren is er bij het Ipko meerdere keren gesproken over de situatie in Venezuela. ,,De delegaties constateren een verslechtering van de situatie in Venezuela met een toenemende, direct negatieve impact op de ABC-eilanden.” 
De delegatieleiders schrijven dat, ondanks diplomatieke pogingen vanuit het Koninkrijk, de maatregel van Maduro, die tegen het vrije verkeer tussen de ABC-eilanden en Venezuela gericht is, is verlengd. Ook wijzen zij op de historische, sociale en economische banden die er tussen de eilanden en het Zuid-Amerikaanse land bestaan. In de brief doen de delegatieleiders een dringend beroep op Zijlstra om ‘voor zover mogelijk’ de inzet van de Koninkrijksregering voor het overleg dat morgen plaatsvindt met Venezuela, te delen met de parlementen van het Koninkrijk en na afloop van het overleg hiervan verslag te doen.
Als voorwaarde voor de deelname van Aruba aan het overleg stelde het land eerder deze week dat de 187 in Venezuela gestrande passagiers op uiterlijk vrijdag 12 januari weer thuis moeten zijn. Aan die voorwaarde is inmiddels voldaan.
Op pagina 18
Gestrande Arubanen
weer thuis


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.