Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ruim een jaar nadat het kunstgrasveld van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) beschadigd raakte tijdens een evenement, zijn er nog steeds geen positieve ontwikkelingen wat betreft herstel.


Ontwikkelingen SDK stadionDat blijkt uit antwoorden van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR), op vragen van deze krant.
De grasmat van het SDK-stadion in Brievengat is eind 2016 tijdens het Summer Fall Concert dusdanig beschadigd dat het veld niet meer geschikt is voor het spelen van voetbalwedstrijden. Na afloop van het evenement bleek een deel van het terrein te zijn verzakt en beschadigd. Stadionbeheerder Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) stelt Curaçao Color Events - organisator van het hiphopconcert dat door ongeveer zevenduizend mensen werd bezocht - daarvoor verantwoordelijk en eist 600.000 gulden aan schadevergoeding.
FDDK-directeur Thakaidzwa Doran verklaart dat er een bodemprocedure is ingezet in augustus 2017. Daarbij wordt grondig onderzoek gedaan en krijgt de tegenpartij (Color Events) de gelegenheid te reageren. ,,Het proces van een bodemprocedure neemt enkele maanden in beslag. De zaak zal begin 2018 hoogstwaarschijnlijk voorkomen”, zo verwacht Doran.
Minister Alcalá-Wallé legt uit dat het veld ‘supergevoelig is en niet geschikt is voor zwaar materieel en concerten’. ,,Het is alleen bedoeld voor sportactiviteiten. Op de een of andere manier werd het ingezet voor iets dat niet de bedoeling was. En nu wil de schadeaanrichter niets weten van de consequenties.” In papieren die FDDK aan de overheid heeft overhandigd, staat volgens haar wel degelijk zwart op wit dat Color Events de schade aanvaardt en erkent dat het veld door hun toedoen is verzakt. ,,Maar daar staat nog steeds geen betaling tegenover, dus we zijn er nog niet.”
De minister zegt dat FDDK de overheid intussen heeft benaderd voor een financiële bijdrage om het veld te kunnen repareren. Maar dat zij samen met minister van Financiën Kenneth Gijsbertha heeft besloten geen gehoor aan dit verzoek te geven. ,,Zolang niet duidelijk is wat er nu gaat gebeuren, gaat de overheid niet voor de kosten opdraaien. Bovendien: FDDK is verzekerd. Color Events was verzekerd. De partijen moeten er dus in principe samen uit kunnen komen.”
De hamvraag is volgens Alcalá-Wallé na ruim een jaar nog steeds wie er voor de schade gaat opdraaien. ,,Wie gaat ervoor betalen? Wanneer komen ze met het geld over de brug? Wanneer kunnen de reparaties gaan beginnen?” De sportminister hoopt dat er snel schot in de zaak komt, zodat het veld hersteld wordt en op korte termijn weer in gebruik kan worden genomen. ,,Liever gisteren nog dan vandaag. Maar wij hebben er ook geen zicht op; het is echt een aangelegenheid van de FDDK.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.