Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het personeel van luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft weinig tot geen vertrouwen in de huidige directeur Gilles Filiatreault en hoopt dat zijn contract, dat aan het eind van deze maand afloopt, niet wordt verlengd.

insel Dat zegt Wendell Meulen, voorzitter van vakbond UGTK/Cadmu.
Toen de Canadees Filiatreault als het nieuwe gezicht van Insel Air op 1 februari 2017 aankondigde dat hij ervoor zou zorgen dat de prestatie van de maatschappij ‘binnen 48 uur’ weer op peil was, kon de uitvoerend directeur op een staande ovatie van het personeel rekenen, zegt Meulen. ,,Maar een jaar later is de situatie heel anders. Ik heb rondgevraagd onder de medewerkers, hen verzocht te vertellen wat er wel goed is gegaan het afgelopen jaar, maar vond niemand die iets positiefs over hem wil of weet te zeggen.”
Het ontbreken van transparantie, dat is voor medewerkers aanleiding geweest om hun vertrouwen in de directeur op te zeggen, aldus Meulen. ,,De mensen weten niet waar zij aan toe zijn, er wordt zeer weinig gecommuniceerd door de directeur. Die schijnt ervan uit te gaan, dat de medewerkers het niet zullen begrijpen, als hij de plannen voor de toekomst met hen deelt. Het gevolg is, dat zij in grote onzekerheid verkeren, en blijven verkeren.”
Bij zijn aantreden in februari 2017 kondigde Filiatreault aan de dialoog terug te willen in de organisatie. Gebrek aan communicatie had de zaak geen goed gedaan, zo concludeerde hij. Bij de eerste ontmoeting met het personeel, daags na aankomst op Curaçao, beloofde hij ‘to get a smile back on their faces’. Want om de missie kans van slagen te geven was het belangrijk dat iedereen van de partij was, ‘everybody on board’; personeel, management, media. Maar daar is anno 2018 in het geheel geen sprake van, zo stelt Meulen vast. De voorzitter van vakbond UGTK/Cadmu heeft contact gezocht met minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling. ,,De minister wacht op de voordracht van een nieuwe directeur door de Raad van Commissarissen”, zegt Meulen.
De Raad van Commissarissen van Insel Air bestaat uit drie leden: Lars de Brabander, Karel Frielink en Henry van der Kwast. Zodra de commissarissen een nieuwe directeur hebben voorgedragen, kan minister Martina hier in overleg met de regering, als grootste aandeelhouder van Insel Air, over beslissen. Mededirecteur Andre Delger heeft reeds zijn ontslag ingediend, hij gaat per 1 februari aan de slag bij Kooyman bv. Stabiliteit, zegt Meulen, dat is wat het personeel wil. ,,Er is te veel spanning en onzekerheid.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).