Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) heeft vanaf nu vier maanden de tijd om een deskundige aan te trekken die belast wordt met de zoektocht naar een nieuwe strategische partner nu de regering niet langer meer met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) in zee gaat.


islaDeze expert heeft dit jaar dan nog acht maanden de tijd om een nieuwe strategische partner te vinden. Het gehele jaar 2019 zal vervolgens worden benut om het contract tussen de nieuwe strategische partner en Curaçao af te handelen. Dit proces moet afgerond zijn wanneer op 31 december 2019 het leasecontract met PdVSA eindigt. Dat heeft voorzitter Clift Christiaan van het MDPT gisteren verklaard tijdens een persconferentie. Premier Eugene Rhuggenaath (PAR), waarnemend directeur Norbert Chaclin van Refineria di Kòrsou (RdK) en Gilbert Martina, president-commissaris van RdK, waren daarbij ook aanwezig.
Christiaan gaat ervan uit dat het lukt om in een kort tijdsbestek een strategische partner te vinden. Sinds zaterdag het nieuws bekend werd gemaakt dat GZE uit beeld is bij de regering, hebben andere gegadigden zich al aangemeld, aldus de voorzitter.
Bij de persconferentie kwam naar voren dat er al tijdens het kabinet-Whiteman vragen waren over GZE. Toen werd al gevraagd om een due diligence van het Chinese bedrijf, aldus Rhuggenaath. ,,Er is gevraagd om via de Nederlandse ambassade in Beijing informatie over GZE te verkrijgen, maar die informatie heeft de minsterraad niet bereikt.” Rhuggenaath verklaarde dat de informatie van de ambassade hem pas bereikte op het moment dat hij in juni 2017 premier werd.
De minister-president gaf toe dat als de zaken opnieuw konden worden gedaan, hij in de Heads of Agreement (HoA) de clausule zou opnemen dat de regering de samenwerking met GZE kon verbreken bij een negatieve due diligence. Hij erkent ook dat er fouten zijn gemaakt in het proces. Zo is het onduidelijk hoe de keus uiteindelijk op GZE is gevallen terwijl er in totaal 23 bedrijven waren die zich hadden aangemeld. De premier zou nu een veel transparantere openbare aanbesteding willen. Op het moment dat het addendum op de HoA in september vorig jaar werd getekend, was de due diligence volgens het MDPT voor 80 procent afgerond en was er geen reden tot bezorgdheid. ,,Maar een paar maanden na het voorlopig rapport van januari 2017 stonden alle seinen op rood over de positie van GZE”, zo legde de premier uit.  


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.