Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vrijwilligers van de Curaçaose reddingsbrigade Citro verleenden de afgelopen dagen enkele keren assistentie op zee. Op eerste kerstdag tweemaal en ook op oudejaarsdag, waarbij zowel de reddingboot Dick Braakman als de C-Rescue1 ingezet moesten worden.


citroZo meldt Citro is een persbericht. De eerste noodoproep betrof een zeilschip met motorproblemen een aantal mijlen uit de kust ter hoogte van Jan Thiel. ,,Snel en vakkundig werd de C-Rescue1 te water gelaten en niet veel later hadden de redders het zeilschip veilig op sleep.” Nadat het schip afgeleverd werd in het Spaanse Water konden de vrijwilligers snel naar huis om verder kerst te vieren met de familie.
,,De tweede ploeg trof het iets minder”, vervolgt het relaas van de vrijwilligersorganisatie die zonder subsidie draait. Samen met de Citro-arts en -verpleegkundige zijn ze de hele kerstavond bezig geweest met de evacuatie van een toerist aan boord van een cruiseschip.
Deze vrouwelijke passagier was in de ochtend aan boord van het cruiseschip gevallen en had haar heup ernstig verwond. ,,De boordarts achtte het noodzakelijk dat de patiënt met spoed opgenomen werd in het ziekenhuis voor behandeling. Het ongeluk gebeurde terwijl het cruiseschip nog twaalf uur varen verwijderd was van Curaçao.”
Vanaf ‘s ochtends vroeg al werd veelvuldig overleg gepleegd tussen de scheepsarts, de Citro-arts, het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), meerdere medisch specialisten, de Curaçaose ambulancedienst en de kustwacht.
,,Rond acht uur ‘s avonds was het zover en passeerde het cruiseschip Curaçao. De reddingsboot Dick Braakman voer naar het schip toe, waarna op vakkundige wijze de Citro-arts en de verpleegkundige aan boord werden gezet om de patiënte over te nemen van de scheepsarts. Al varende werd zij door het reddingsteam van boord gehaald. Hierna voer de Dick Braakman naar de haven om de patiënte af te leveren aan de ambulance die al klaarstond om haar naar het ziekenhuis te vervoeren.”
Ook op oudejaarsdag was het ‘weer raak’, waarbij de C-Rescue1 moest uitvaren om assistentie te verlenen. Dit keer aan een vissersboot die zonder voortstuwing op zee ronddreef. De Citro heeft hiermee wederom naar eigen zeggen ‘bewezen van enorme en onschatbare waarde te zijn in onze samenleving’.
De Citro is als stichting volledig afhankelijk van donaties en giften van particulieren en ontvangt geen overheidssteun. Alle vrijwilligers zijn professioneel getraind en krijgen geen enkele financiële vergoeding voor hun tijd en werk. De Citro financieel steunen om de jaarlijkse operationele kosten te dekken, kan. Zie daarvoor de website.
www.citrocuracao.com


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).