Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het kabinet wil nog voor de jaarwisseling uitsluitsel geven of de samenwerking met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) doorgaat, het lijkt erop dat de exit van het Chinese bedrijf nabij is.

 

rhuggenaath

,,Het is nu tijd voor duidelijkheid en dat wij door kunnen gaan met het proces om te komen tot een betere partner voor onze raffinaderij”, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in gesprek met deze krant.
De regering heeft nog geen besluit genomen aan de hand van het advies van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT). Vorige week heeft het kabinet hierover vergaderd en aanvullend advies ingewonnen bij diensten van de overheid, zo heeft de premier laten weten. Maar er zijn signalen dat het er voor GZE somber uitziet.
Zo zou er van de hand van de First Capital Investment Banking in China een vernietigend rapport zijn gepubliceerd over de financiën van GZE. Het kabinet en het MDPT hebben dit rapport in hun bezit. De inhoud van dit rapport komt overeen met eerdere publicaties waaruit duidelijk wordt dat de financiële situatie van GZE allesbehalve rooskleurig is.
Op 11 december verklaarde de premier met gemengde gevoelens kennis te hebben genomen van een bericht uit de Myanmar Times, dat de bouw van een nieuwe raffinaderij in Myanmar is stopgezet vanwege ernstige financiële problemen bij investeerder GZE. Het nieuws bevestigde volgens de minister-president de bevindingen uit de due diligence, namelijk dat GZE niet over de financiële en technische capaciteit beschikt voor het moderniseringstraject van de Isla-raffinaderij.
Het kabinet heeft recent het advies gekregen om de Heads of Agreement met GZE open te breken. Dat heeft de premier in antwoord op een vraag van deze krant verklaard. De regering beschikt nu over een definitieve due diligence, dit op grond van beschikbare informatie.
Alex Rosaria, voorheen de politiek leider van PAIS en tegenwoordig consultant voor Azië, windt er in zijn meest recente blog over GZE geen doekjes om. ,,Ik denk dat het duidelijk is geworden dat wij een punt hebben bereikt waar wij de banden met GZE moeten doorsnijden. Het is een lichtgewicht en onervaren speler, wij kunnen het ons niet permitteren om de toekomst van onze raffinaderij daaraan toe te vertrouwen. De verwachting is dat de deze bewering gestaafd wordt in het verslag van de due diligence dat nog opgesteld moet worden en hopelijk openbaar wordt gemaakt.”
Rosaria spreekt de hoop uit dat de verantwoordelijke minister eerder vroeger dan later de knoop doorhakt. ,,Dat is beter dan dat de zaak zich voortsleept of dat China uiteindelijk het besluit neemt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.