Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De economische crisis in Venezuela is ook op Curaçao te merken: Kompania di Tou Kòrsou (KTK), die olietankers begeleidt van en naar de havens en diepzeekusten op het eiland, registreerde eind september een terugval van 9 procent van het aantal bezoeken.


Bullenbaai containersAls specifiek gekeken wordt naar Bullenbaai, waar de olieopslag zich bevindt en waar de grootste schepen, vooral afkomstig van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, heen varen, is ten opzichte van een jaar eerder zelfs een daling waargenomen van 30 procent. Dat maakt Suldric Rojer, de directeur van KTK, in gesprek met deze krant bekend. ,,We voelen duidelijk het effect van de crisis in buurland Venezuela”, zo laat hij weten. Het bedrijf dat onder andere verantwoordelijk is voor de havensleepvaart in de diepzeekusten van Curaçao, merkt een duidelijke terugval in 2017 wanneer het aantal bezoeken van olietankers vergeleken wordt met 2015 of zelfs 2016. Aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar waren er 3.508 scheepsbezoeken. Wanneer dit vergeleken wordt met dezelfde periode een jaar eerder, is hier sprake van een daling van 9 procent. Aan het einde van het derde kwartaal in 2016 had KTK namelijk nog te maken met 3.809 bezoeken. Het effect is het grootst bij Bullenbaai: in 2016 werden aan het einde van het derde kwartaal 543 scheepsbezoeken geregistreerd. Een jaar later zijn dit er 378.
Om het verlies van het aantal schepen enigszins op te kunnen vangen, gaat KTK zich nu meer concentreren op activiteiten buiten Curaçao, zo laat Rojer weten. ,,Op de Bovenwindse Eilanden of in Suriname. Daar vinden al werkzaamheden plaats, maar nu moet gekeken worden hoe dat op gestructureerde wijze kan gebeuren. Op die manier zijn we minder afhankelijk van de lokale sector.”
KTK, opgericht in 1985, is een dochteronderneming van Curaçao Ports Authority (CPA) en is verantwoordelijk voor de havensleepvaart, aanlegstart- en piloottransporten in de diepzeekusten van Curaçao, zo staat op de website. Om schepen die aankomen in of vertrekken uit de verschillende havens van Curaçao te helpen, heeft KTK gedurende 24/7 vier sleepboten in gebruik. De andere sleepboten worden ingezet voor de internationale maritieme sector en offshore-industrie voor sleepwerkzaamheden of tijdcharters.
KTK heeft ongeveer 140 maritieme professionals en kantoormedewerkers in vaste dienst. Op de vraag of deze werknemers gezien de terugval van het aantal olietankers voor hun baan moeten vrezen, antwoordt Rojer ontkennend. ,,Daar is op dit moment absoluut geen sprake van.”

 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).