Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het marineschip Zr.Ms. Van Speijk, het stationsschip van de Koninklijke Marine in de West met als reguliere thuisbasis Parera op Curaçao, heeft in de nacht van 21 op 22 december ongeveer 500 kilogram cocaïne onderschept op een ‘go-fast’ in de Caribische Zee.


Drugsvangst marineDefensie zegt er nooit bij waar precies de onderschepping in de Caribische wateren plaatsvond. Ook nu niet. De Dash-8, het maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied, gestationeerd op luchthaven Hato, werd ook ingezet ter ondersteuning van de Van Speijk.
Na de detectie werd de Rhib, het interceptievaartuig aan boord van de Van Speijk, gelanceerd met een zogeheten Law Enforcement Detachment (Ledet) van de Amerikaanse kustwacht op het schip om de ‘go-fast’ te onderscheppen.
Nadat het vaartuig was geboard, zijn na onderzoek 27 balen met in totaal zo’n 500 kilo cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. ,,De opvarenden werden aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan een vaartuig van de US Coast Guard”, aldus Kustwachtvoorlichter Roderick Gouverneur namens Canan Babayigit, communicatieadviseur van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCarib).
Namens de CZMCarib voert de Van Speijk momenteel anti-drugsoperaties uit in de Caribische Zee. Het schip en haar bemanning maken daarbij deel uit van een permanente multinationale drugsbestrijdingsoperatie, geleid door het Joint Interagency Task Force South.
Het schip opereert binnen een taskgroup waarover de Commandant der Zeemacht te Parera op Curaçao, brigadegeneraal Peter Jan de Vin, het commando voert. ,,Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).