Van een onzer verslaggevers
Willemstad - International Oil Daily, een uitgave van Energy Intelligence, is teruggekomen op de eerdere publicatie ‘China’s Zhenrong Halts Oversees Energy Plan’ en publiceerde donderdag het bericht ‘China’s Zhenrong Says Curacao Refinery Plan Still On’.

refineryNadat het Antilliaans Dagblad de redactie van International Oil Daily confronteerde met de GZE-verklaring, namelijk dat het artikel ‘fake and without any factual bases’ (nepnieuws en zonder enige feitelijke basis) zou zijn, liet Jim Washer, editor Petroleum Intelligence, deze krant weten dat een en ander uitgezocht zou worden.
Vrijdag informeerde Washer dat International Oil Daily een nieuw artikel had gepubliceerd. In dit bericht wordt Guangdong Zhenrong Energy (GZE) aan het woord gelaten en verklaart Lu Chao dat GZE nog wel degelijk bezig is het project op Curaçao te kunnen uitvoeren; de upgrading van de bestaande Isla-raffinaderij.
International Oil Daily van Energy Intelligence, dat tientallen medewerkers heeft in diverse steden in de Verenigde Staten en in Londen, stelt zich eerder te hebben gebaseerd op ‘industry sources’ (bronnen in de petroleumindustrie). Die hadden gezegd dat GZE geconfronteerd wordt met financiële problemen en als gevolg daarvan niet in staat is het project op Curaçao te financieren. ,,Maar de GZE-woordvoerder op Curaçao heeft donderdag ontkend dat dit het geval zou zijn.”
,,Het project loopt nog. We zijn in onderhandelingen met de (Curaçaose) overheid en lokale bedrijven in China”, zo citeert International Oil Daily woordvoerder Lu Chao. Ook wordt gemeld dat Curaçao bezig is met een due diligence van GZE en dat GZE zelf ook bezig is met een eigen due diligence in China en het project momenteel bespreekt met potentiële partners.
Onder andere met Baota Petrochemicals om het eigen vermogen - de equity - dat nodig is voor de realisatie dit miljardenproject bij elkaar te krijgen. GZE verwacht spoedig, maar meldt niet wanneer, van deze partners te vernemen. Baota was onlangs op Curaçao voor een bespreking met de overheid.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.