Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Bijna het hele jaar al een trend; ook november werd voor wat betreft de toeristencijfers in de min afgesloten. In de elfde maand van dit jaar zijn 664 minder toeristen verwelkomd dan dezelfde periode een jaar eerder.


Analyse ToerismeDat blijkt uit cijfers beschikbaar gesteld door de Curaçao Tourist Board (CTB). In november 2016 zijn 34.387 verblijfstoeristen geregistreerd, een jaar later is dat in dezelfde maand 33.723. Deze daling heeft te maken met het feit dat het aanzienlijk mindere aantal toeristen uit Venezuela en Duitsland de totale cijfers negatief beïnvloedt. Vanuit Venezuela zijn in november 19 procent minder toeristen geregistreerd ten opzichte van november 2016 en de Duitse markt had zelfs te maken met een krimp van 29 procent. Het betreft hierbij een daling van respectievelijk 561 en 701 minder toeristen, aldus de CTB. De geslonken Duitse markt is te wijten aan het verlies van de luchtverbinding tussen Curaçao en Düsseldorf.
Ook de Europese markt kende een daling, al dan niet licht van 1 procent in november. Gedurende de elfde maand van dit jaar hebben 17.432 Europese toeristen Curaçao bezocht. Vorig jaar was dit aantal 17.687. 52 Procent van alle toeristen die in november Curaçao hebben bezocht, kwam uit Europa. Nederland, nog altijd de grootste markt voor Curaçao, registreerde in november een lichte groei van 2 procent; toen werden 218 meer toeristen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder op het eiland verwelkomd.
Een lichtpuntje in de maand november: de Noord-Amerikaanse markt kende een groei van 16 procent. Vanuit het Noord-Amerikaanse continent werden 6.610 verblijfstoeristen verwelkomd. Noord-Amerika vertegenwoordigt 16 procent van het totaalaantal toeristen dat Curaçao in november heeft verwelkomd. In november zijn 5.374 toeristen uit de Verenigde Staten op Curaçao aangekomen. Een analyse van CTB geeft aan dat het luchtverkeer tussen Curaçao en Miami met 14 procent is toegenomen in november, terwijl dat tussen New York en Curaçao zelfs met 30 procent is gegroeid.
Van januari tot en met november heeft de toeristensector 821 miljoen gulden in het laatje gebracht. 54,1 Procent van dit bedrag is afkomstig van Europese toeristen. Samen hebben deze toeristen gedurende de eerste elf maanden van het jaar 444 miljoen gulden op Curaçao uitgegeven. Vorig jaar waren Europeanen verantwoordelijk voor 432 miljoen gulden; een stijging dus van 3 procent. Noord-Amerikaanse toeristen hebben 179 miljoen gulden uitgegeven op Curaçao en Zuid-Amerikaanse toeristen 172 miljoen gulden.
In de eerste elf maanden zijn in totaal 358.864 verblijfstoeristen geregistreerd op Curaçao; een daling van 11 procent wanneer dit aantal wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (401.728 toeristen).


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).