Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op een afgelegen terrein achter Landhuis Noordkant in Brievengat heeft een multidisciplinair team de afgelopen drie werkdagen een grote hoeveelheid vuurwerk getest.

vuurwerk Eén type is afgekeurd, voor twee andere soorten zijn voorwaarden opgesteld voor deze de markt op mogen.
Dikmar Oleana van de afdeling preventie en veiligheid bij de brandweer legt uit dat dit jaar in totaal 600.000 kilogram aan consumentenvuurwerk is geïmporteerd. ,,Elke importeur heeft een paklijst, waarop staat wat voor soorten vuurwerk er in de containers zitten. Uit alle nieuwe types wordt een selectie gemaakt, waarvan steeds één item wordt getest”, vertelt hij.
Experts bekijken bijvoorbeeld hoe snel vuurwerk explodeert. Dat moet minimaal 6 tot 10 seconden duren, zodat de consument tijd heeft om weg te rennen. Ook wordt getest hoeveel decibel aan geluid het vuurwerk produceert. Het volume mag niet boven de 128 decibel uitkomen.
De zogenoemde ‘Small Grenade’ kwam niet door de keuring. Die ging al binnen vier seconde af. ,,Veel te snel en onveilig”, luidt de conclusie en daarom mag het type vuurwerk niet worden verkocht. Verder heeft het multidisciplinair team twee ‘aandachtspunten’ opgesteld. Eén voor de ‘Red Crackers’. ,,Dat zijn kleine pagara’s, waarbij niet duidelijk was aan welke kant die aangestoken moet worden. Zelfs bij onze professionals is het twee keer fout gegaan. De importeur van dit type vuurwerk heeft daarom de waarschuwing gekregen dat dit alleen verkocht mag worden met duidelijke instructies.”
Ook alle kleine ‘cakes’ moeten geleverd worden met een duidelijke instructie, aldus Oleana. ,,Doordat ze zo klein zijn, kantelen ze snel. Daarom moeten de consumenten erop gewezen worden dat ze er altijd voor moeten zorgen dat de pijl stabiel is, voor hij wordt afgestoken.”
Het multidisciplinair team, bestaande uit leden van de brandweer, politie, Milieudienst, openbare werken en Stichting Belastingaccountantsbureau, stelt de importeurs van deze voorwaarden op de hoogte. Oleana: ,,Als we het vuurwerk in de praktijk toch tegenkomen zonder de vereiste instructies, zullen we de importeurs in eerste instantie waarschuwen. Als er vervolgens nog niets mee wordt gedaan, halen we het uit de handel.”
De verkoop van vuurwerk start woensdag 27 december en duurt tot en met 31 december. Het mag tot nieuwjaarsdag worden afgestoken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.