Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft de plannen gestaakt voor de Isla-raffinaderij, de bouw van een LNG-terminal op Curaçao en ook voor de bouw van een raffinaderij in Myanmar.


islaHet bedrijf heeft als gevolg van financiële problemen geen fondsen om in de projecten te investeren. Dat meldt The International Oil Daily in haar editie van gisteren.
GZE is afgehaakt vanwege stijgende schulden en rechtszaken waarin het bedrijf onder meer openstaande schulden heeft moeten betalen. ,,Als gevolg hiervan heeft Zhenrong de eerdere plannen voor een LNG-terminal bij de diepzeehaven van Bullenbaai moeten staken”, zeggen bronnen in The International Oil Daily. ,,De terminal was bedoeld voor de levering van 335.000 barrels per dag aan de nabijgelegen Isla-raffinaderij, die tegenwoordig door het staatsbedrijf Petroleos de Venezuela wordt geëxploiteerd. GZE hoopte dat vanaf 2020 over te nemen.”
Door de financiële problemen van GZE wordt de Curaçaose regering met een knallende hoofdpijn opgezadeld, aangezien de verouderde en vervuilende raffinaderij gemoderniseerd moet worden en het onwaarschijnlijk is dat PdVSA door de toenemende financiële problemen van het Venezolaanse staatsbedrijf de upgrading kan realiseren, aldus de publicatie.
Volgens het artikel is het niet bekend of de China Development Bank, die zich verplicht had GZE een kredietgarantie te geven voor 85% voor de financiering van het project, nog steeds betrokken is bij het project en ook niet of andere Chinese bedrijven nog in het project zullen stappen. De Chinese import van ruwe olie uit de VS neemt toe en Chinese bedrijven zijn op zoek naar opslagcapaciteit in het Caribisch gebied, aldus het artikel.
De publicatie staat stil bij verschillende rechtszaken waarin GZE is verwikkeld. Zo is op last van de rechter in Wuxi, in de oostelijke provincie, 70 procent van de aandelen van GZE in South Petrochemical Exchange bevroren. Het hoge gerechtshof van Fujian vonniste dat Quanzhou Shipyard Co, een dochteronderneming van Titan Petrochemicals, 79 miljoen dollar moest betalen voor een uitstaande schuld van Zhenrong aan Jincai Investment, een lokale investeringsmaatschappij die in handen is van de overheid in Xiamen, in de provincie Fujian.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.