Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De afgelopen nachten zijn uitzonderlijk lage temperaturen gemeten door de meetstations van de Meteorologische Dienst (Meteo). In Sumbu was het gisteren het koudst, met een minimumtemperatuur van 18,9 graden Celsius.

koudmeteo
Meteoroloog Dyron Figueroa legt uit dat dit komt door een combinatie van verschillende factoren. Ten eerste zorgt een noordoostelijke luchtstroom ervoor dat er frisse lucht in het gebied komt. Daarnaast gaan de temperaturen op sommige plaatsen flink naar beneden door de wolkeloze nachten. Normaal gesproken houden de wolken de warmte vast, waardoor de temperatuur niet veel daalt na zonsondergang. Zonder wolken straalt de warmte door naar de ruimte en gaat het kwik naar beneden, zo legt de meteoroloog uit. Vlak voor zonsopgang is het ’t koudst.
De laagst gemeten temperaturen in de nacht van maandag op dinsdag zijn als volgt: Hato 23,3 graden, Sumbu 18,9 graden, Onverwacht 22,2 graden, Santa Maria 21,8 graden, Spaanse Water 21,8 graden en Seinpost 24,2 graden. De laagste en hoogste gemeten minima van de stations verschillen ruim vijf graden Celsius. Dat komt volgens Figueroa bijvoorbeeld doordat sommige locaties hoger gelegen zijn en meer wind vangen, andere liggen aan zee waardoor de temperatuur wordt beïnvloed door de warmte van zee. Zijn collega Yogi Coffie legt uit dat Sumbu in een landelijk gebied ligt en de temperatuur daardoor lager kan zijn dan in de stedelijke gebieden.
Een temperatuur in de lage twintigers is volgens meteoroloog Coffie niet ongewoon voor deze tijd van het jaar. ,,Een periode waarin de relatief koude lucht van de noordelijke Atlantische Oceaan de kom van het Caribisch gebied samen met de resten van een frontaal systeem binnenschuift. Soms kunnen deze systemen ook ons weergebied bereiken, waardoor het extra koud wordt.”
Figueroa voorspelt dat het vanochtend opnieuw vochtig en fris zal zijn. Vanaf morgen zullen naar verwachting de normale minima van 24 tot 25 graden Celsius weer worden gemeten, doordat de luchtstroom weer oostelijk wordt. ,,Geleidelijk aan zullen we weer normale temperaturen krijgen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.