Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De medewerkers van de Justitiële Jeugdinrichting Curacao (JJIC) -voorheen GOG - stellen de problemen op de werkvloer aan de kaak. Ze zouden in toenemende mate te maken hebben met agressieve jongeren en niet over de middelen beschikken om zich daartegen te beschermen.


jjicVakbond Abvo heeft de overheid en het management dringend verzocht maatregelen te treffen.
Secretaris van de vakbond Gregory Wilson zegt dat de inrichting al langer met problemen kampt, maar dat het de laatste maanden steeds erger is geworden. ,,Het personeel constateert grote agressiviteit bij de jongeren. Ze worden fysiek en verbaal aangevallen. De kinderen slaan alles kapot, deuren, sloten, tv’s, alles.”
De jongeren, vaak met psychische stoornissen, worden behandeld door psychologen en psychiaters. Volgens de informatie van Wilson slikt veertig procent van hen medicijnen. Desondanks worden ze soms agressief. ,,De ruimtes waarin kinderen werden afgezonderd om af te koelen, zijn kort en klein geslagen en vanwege beperkte budgetten worden deze niet gerepareerd. Daardoor zijn er momenteel geen consequenties voor de kinderen die zich misdragen”, zo stelt Wilson. ,,Dat weten de kinderen ook en daardoor wordt hun gedrag alleen maar erger.”
Het beveiligingspersoneel dat wordt ingehuurd, is bovendien niet opgeleid om in dergelijke situaties te handelen, vervolgt Wilson zijn betoog. ,,Zelfs het personeel van de veiligheidsdienst wordt op de grond gegooid en krijgt klappen.” Als de jongeren naar school gaan en terug op de JJIC komen, worden ze niet gefouilleerd. Daardoor zijn ze er al meerdere malen in geslaagd steek- en slagwapens mee naar binnen te smokkelen, die ze volgens Wilson ook daadwerkelijk gebruiken. ,,Je kunt je voorstellen dat het personeel aan de bel trekt en zegt: ‘Nee, dit kunnen we niet meer aan. Onze gezondheid staat op het spel’. Ze zijn daar niet gaan werken om op zo’n manier door de kinderen behandeld te worden en steeds weer bang te moeten zijn om aangevallen te worden. De leidsters zijn als het ware moeders voor de jongeren. Ze willen voor hen zorgen en ze zo een betere toekomst geven. Maar dat lijken de kinderen niet te waarderen.”
In een gesprek met minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) en met het management heeft de Abvo gevraagd om maatregelen die de veiligheid van het personeel bevorderen. ,,We zijn nu bezig met het monitoren van de incidenten en gaan een dezer dagen weer over de nodige maatregelen in gesprek met de overheid en het management. We laten er geen gras meer over groeien.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.