Isla niet plat
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ook op de vierde dag van de acties kregen de actievoerende vakbonden hun achterban niet massaal op de been; slechts een kleine aanhang ging gisteren de straat op. Op een paar confrontaties met de politie na bleef het de hele dag opmerkelijk rustig.
Raffinaderij Isla heeft weinig gemerkt van de acties, zegt woordvoerder Henny Cornelia.

acties1
Verschillende departementen hebben zich bij de demonstraties aangesloten en een deel van de werknemers van de raffinaderij en van de aannemers die op het terrein werken, was niet aanwezig. ,,Maar niet in zulke grote aantallen dat we er last van hebben ondervonden”, zegt Cornelia. ,,De operatie kon normaal doorgaan.” Kritieke werkzaamheden kwamen niet in gevaar. Uit voorzorg is vroeg in de ochtend al besloten om de traditionele ontsteking van de kerstverlichting die gisteravond zou plaatsvinden uit te stellen. Maar voor de poort en op de weg bij de Isla blijft het de hele dag rustig. Cornelia: ,,We hebben eigenlijk geen idee van de verdere plannen van de vakbonden. We wachten het af.”
Het actiecomité van de 15 vakbonden die zich hebben verenigd als Solidaridat Sindikal riep de werknemers donderdagavond op om gisterochtend te verzamelen bij het vakbondsgebouw van de Bònt di Trahadornan di Gobièrnu (BTG) in Marie Pampoen. Op beelden van TV Direct was te zien dat de politie al direct paraat stond. Langzaam maar zeker druppelden de demonstranten binnen. Maar van een massale opkomst was geen sprake.
De vreedzame acties van de vakbonden speelden zich gisteren voornamelijk op straat af. De demonstranten gaven ‘mensen die zelf niet de mogelijkheid hebben actie te voeren’ informatie over het doel van hun strijd en reden onder andere langs supermarkten, verzekeringsmaatschappij Guardian Group Fatum en het partijgebouw van regeringspartij MAN. De politie sprak verschillende keren actievoerende automobilisten aan toen zij dreigden de openbare orde in gevaar te brengen. Tegen 11.30 uur werd een groep taxichauffeurs op de Dr. Maalweg aangehouden en verboden in colonne verder te rijden. Aan het einde van de middag ontstond er wat rumoer toen onder meer de voorzitter van de vakbond SEU voor stafpersoneel van Aqualectra, Errold Bishop, bij de rotonde Palu Blanku werd aangehouden omdat hij te langzaam reed. Marbella Felipa van het actiecomité zegt dat de politie geen ervaring heeft met deze vreedzame manier van actie voeren. ,,We hebben een goed contact met de autoriteiten. Men is dit niet gewend. Langzaam rijden, verstoren we daarmee de openbare orde?”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.