Van een onzer verslagevers
Willemstad - De 15 bonden van Solidaridat Sindikal willen vandaag met een vreedzame, geordende manifestatie om 7.00 uur bij het Wilhelminaplein het startsein geven om Curaçao plat te leggen.

vakbonden

De manifestatie maakt deel uit van Plan B, het scenario dat afgelopen maandag al door de bonden werd aangekondigd als de regering niet overstag zou gaan wat hun eisen betreft.
Woordvoerder Errol Cova zei namens de bonden met de manifestatie de regering te willen dwingen om de drie pijnpunten overboord te gooien; de kwestie van het minimumloon, de verhoging van de premie voor de WA-verzekering en de aangekondigde ontslagronde bij overheids-nv UTS. Deze maatregelen hebben grote gevolgen voor gezinnen, consumenten en werknemers, aldus de bonden. De vakbondsman heeft ouders geadviseerd om hun kinderen thuis te houden. Er is geen schooltransport en het is niet zeker hoe de situatie op straat zal zijn, zei hij.
De manifestatie wordt op het Wilhelminaplein gehouden omdat het in de traditie van Curaçao past. Het is het hart van de hoofdstad, het regeercentrum, zo legde Cova uit. Het actieprogramma wordt op het Wilhelminaplein bekendgemaakt. Ook het volk is opgeroepen om daarheen te komen. Verschillende vakbondsleiders hebben tijdens de persconferentie de leden opgeroepen om geen angst te hebben. ,,Het enige dat de werkgevers kunnen doen is dat ze jullie niet uitbetalen omdat je niet op het werk was”, aldus de leiders.
De deelnemers aan de manifestatie wordt gevraagd zich vreedzaam op te stellen en de instructies van de leiders op te volgen. Marco Laclé van politievakbond SAP deed een speciale oproep aan de politie om de deelnemers aan de manifestatie niet te provoceren. Hij pleitte ervoor om vooral oudere agenten in te zetten bij de handhaving van de orde bij de manifestatie.
De bonden eisen het vertrek van ceo Paul de Geus van UTS. Volgens Cova, die ook woordvoerder is van vakbond Sitkom van UTS-werknemers, heeft de directeur zichzelf gisteren in zijn verklaringen ontmaskerd. De Geus zou een politieke verklaring hebben afgelegd.
Volgens Cova heeft het kabinet de regels te respecteren, of de regering het wel of niet leuk vindt dat er gemanifesteerd wordt. ,,Wij Curaçaoënaars laten zien dat wij het niet eens zijn met het minimumloon, wij zijn het ook niet eens met de manier waarop de consument wordt behandeld (in het geval van de WA-verzekering, red.) en de manier waarop leden van de Sitkom worden behandeld.” De bonden hebben minister Quincy Girigorie van Justitie over de manifestatie geïnformeerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.