Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Children’s Museum Curaçao opent vandaag officieel zijn deuren voor publiek. Maandagavond vond voor speciale genodigden al een ‘soft opening’ plaats.

kindermuseum
Het museum is gelegen op het terrein van Landhuis Rooi Catootje en zal in 11 verschillende binnen- en buitententoonstellingen kinderen en hun families verwelkomen om samen het spelend leren te ontdekken.
Children’s Museum Curaçao is een initiatief van Jora de Jong en Esther de Sola. Na diverse bezoeken aan kindermusea in het buitenland zagen zij de potentie voor een kindermuseum op Curaçao. ,,De persoonlijke behoefte aan meer uitdagende activiteiten op het eiland voor hun eigen kinderen groeide uit tot een hoger doel”, aldus de organisatie. Om het museum te kunnen verwezenlijken, werd in mei 2014 Stichting Kindermuseum Curaçao opgericht. Met de toekenning van het voormalig woonhuis van mevrouw Dankmeijer op het terrein van Landhuis Rooi Catootje werd begin dit jaar een start gemaakt met de verbouwing.
,,Children’s Museum Curaçao is geen typisch museum zoals we dat kennen. Bij Children’s Museum Curaçao mogen kinderen namelijk alles aanraken, manipuleren en onderzoeken. Het uitgangspunt van alle tentoonstellingen en programma’s is dat kinderen het beste leren door te doen en te ervaren. Alle 11 interactieve tentoonstellingen zijn speciaal ontworpen voor de ontwikkelingsbehoeften van kinderen waarop ze spelenderwijs kunnen leren over zichzelf en de wereld om zich heen”, zo legt de organisatie uit.
In het museum is onder andere een Creative Lab te vinden waar kinderen kennis kunnen maken met verschillende kunstvormen. De Starry Night-kamer biedt kinderen de mogelijkheid te kamperen onder een prachtig geschilderde sterrenhemel. In de supermarkt op kinderformaat spelen kinderen rollenspellen bij de kassa of op de vismarkt en hebben lokale groenten en fruit een plek gekregen. Ook voor de allerkleinsten is er aanbod in de vorm van sensorische spellen in de speciaal voor hen ingerichte ruimte.
,,Toegankelijkheid is een van de kernwaarden van het museum. Daarom heeft Children’s Museum Curaçao vanaf het begin van de oprichting nauw samengewerkt met verschillende partners uit de gemeenschap. Door middel van focusgroepen met leerkrachten uit het onderwijs en met partners uit de gezondheidszorg zijn alle tentoonstellingen zo veel mogelijk afgestemd op de wensen en behoeften van de verschillende doelgroepen. Door middel van speciale programma’s zoals het Museum for All Program wordt het museum tevens toegankelijk gemaakt voor kinderen en families met minder financiële middelen.”
Children’s Museum Curaçao bevindt zich op het terrein van Landhuis Rooi Catootje. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondagen is het museum geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 9,00 gulden voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen onder de 1 jaar zijn gratis.
In de eerste weken na de opening zal het museum op zaterdag twee ‘timeslots’ hanteren om het bezoek veilig en aangenaam voor de kinderen en andere bezoekers te maken. Het eerste timeslot is van 9.00 tot 12.30 uur. Het tweede timeslot is van 13.30 tot 17.00 uur.
De organisatie raadt geïnteresseerden aan om de Facebookpagina in de gaten te houden voor updates over de capaciteit.
childrensmuseumcuracao.org


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.