Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De lokale duikindustrie heeft een groot potentieel. Dat stelt de Curaçao Hospitality Association (Chata). In een uitgebreide verklaring geeft de vereniging aan dat de industrie jaarlijks ongeveer 41.319.914 dollar (omgerekend 73.549.446 gulden) bijdraagt aan de lokale economie.

duikenAan het begin van dit jaar hebben Chata en de Curaçao Tourist Board (CTB) een Dive World Café georganiseerd. Het doel hiervan was de kennis over duiken te vergroten en tevens de impact hiervan op de toeristenindustrie en de economie van Curaçao te belichten. Het eerste actiepunt op de agenda was om een onderzoek voor te bereiden over de impact van de duikindustrie op Curaçao. De Chata Dive Task Force heeft samen met Jerry Beaty en Linda Wulf van Dive Training Magazine een enquête ontwikkeld waarmee meer dan 40 duikoperators op Curaçao zijn benaderd. Negentien hebben deelgenomen aan dit onderzoek. ,,Deze duikoperators staan allemaal in direct contact met de toerist en hebben Chata en haar team een uitgebreid zicht geboden op de wijze waarop deze industrie functioneert”, aldus de hospitality-vereniging.
Aan de hand van berekeningen verricht door de Chata Dive Task Force blijkt dat de dagelijkse investering van iedere duiker in de sport ongeveer 100 dollar is. Dit betekent dat de sector jaarlijks ongeveer 12.410.000 dollar (22.089.800 gulden) oplevert. De duiker geeft dagelijks gemiddeld 150 dollar uit aan verblijf. Jaarlijks komt dit neer op een bedrag van ongeveer 14.499.625 dollar. Cijfers die door de enquête zijn verzameld, geven aan dat de duiker ongeveer 100 dollar aan eten en drinken uitgeeft; jaarlijks is dit 12.410.000 dollar. Wanneer onder andere de duiklessen, verblijf, eten en drinken, het huren van een auto, de verkoop van apparatuur en artikelen en airport tax bij elkaar worden opgeteld, kan worden geconcludeerd dat de duikindustrie jaarlijks ongeveer een bedrag van 41.319.914 dollar bijdraagt aan de lokale economie.
Volgens Miles Mercera, ceo van Chata, is de ‘bijdrage van de duik- en snorkelindustrie aan de Curaçaose economie enorm’. Hij doet daarom een dringend beroep op het kabinet-Rhuggenaath om wetten tot stand te brengen die de positie van de duikoperators versterken. ,,We moeten alle kansen die deze industrie met zich meebrengt, goed onderzoeken. Wij stellen voor om Curaçao te promoten als een bestemming waar de toerist ook kan duiken. Er zijn nog veel mensen die zich niet bewust zijn van de schoonheid die Curaçao ook onder water te bieden heeft. Chata wil stil staan bij het harde werken van de duikoperators. Het is belangrijk de duiklocaties te beschermen en op gestructureerde wijze de groei van de industrie te garanderen. Net zoals de operators deelnemen aan certificeringsprogramma’s met het doel het niveau te verhogen van hetgeen de toerist wordt geboden, doet Chata een dringend beroep aan de regering om met initiatieven te komen om op een of andere manier wetten tot stand te brengen die de positie van de duikoperators kan versterken. Want, zoals de recente onderzoeken hebben uitgewezen: hun bijdrage aan de Curaçaose economie is van grote waarde.”
Uit onderzoek verricht door de Chata Dive Task Force blijkt dat de duikindustrie maandelijks ongeveer 195.000 dollar in retail oplevert. Dit bedrag is inclusief de verkoop van duik- en zwemartikelen en alles wat een duiker nodig heeft om de sport goed uit te kunnen oefenen en die bij de duikoperator kan worden gekocht. Zelfs souvenirs worden bij de duikoperator verkocht. Ongeveer 45,5 procent van de toeristen die Curaçao bezoekt en die duiken in het lijstje van ‘things to do’ opneemt, wil in grote hotels verblijven, 22 procent bij kleinere hotels, 14,8 procent bij appartementen die worden verhuurd aan toeristen, 13,8 procent heeft een privéonderkomen en 3,9 procent is onbekend. De toeristen variëren van land van herkomst; 34 procent komt uit Noord-Amerika, 42 procent uit Nederland, 12 procent uit Duitsland en 12 procent uit Zuid-Amerika.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.