Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De leden van elf vakbonden voeren vanaf morgen actie. Vanavond komen zij bij elkaar en beslissen dan op welke manier zij gaan protesteren tegen de ontslagen bij UTS en de verhoging van de autoverzekering en vóór een verhoging van het minimumloon.


covaDe vakbonden hadden het kabinet-Rhuggenaath tot gisteren de tijd gegeven om met een acceptabel voorstel te komen na het overleg van vrijdag. Zaterdag liet Errol Cova in een uitzending van TV Direct al weten dat alleen concrete beslissingen de ‘solidaire vakbonden’ zouden weerhouden van acties. Gisteren kregen de vakbondsleiders een ‘vijf pagina’s lang antwoord’. ,,Veel woorden, maar weinig nieuws”, reageerde Cova in Telenotisia. ,,Een provocatie tot confrontatie. Het hele vakbondswezen wordt opzijgeschoven.” Volgens Cova schrijft de regering begrip te hebben voor de mensen die werkloos zijn en in armoede leven, maar houdt het tegelijkertijd vast aan haar standpunt. Cova: ,,De boodschap is: we voelen de pijn, maar we gaan gewoon verder zoals wij dat willen.”
De vakbonden maken zich er sterk voor dat de huidige regering de verhoging van het minimumloon doorvoert, zoals vorig jaar is voorgesteld door PS-minister Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn: een successievelijke toename tot het niveau van het bestaansminimum in 2020 is bereikt. Cova: ,,Voor het einde van het jaar moet de wet geratificeerd worden, anders verloopt de eerste stap. Alles is daar klaar voor en nu wil de regering opnieuw advies inwinnen.”
Daarnaast voeren de leden actie tegen het ontslag van 280 medewerkers van UTS. De vakbonden eisen het aftreden van directeur Paul de Geus.
En ten derde is de verhoging van de premie van autoverzekeringen inzet van de acties. Die moet van tafel. Cova: ,,De regering heeft geen oplossing voor UTS en zegt met de verzekeringsmaatschappijen te willen praten over een fasering van de verhoging.”
De vakbonden wijzen de brief af: veel woorden, weinig nieuws. De vergadering gisteren duurde niet lang, zegt Cova. ,,We waren het al snel eens. Er was geen enkele twijfel, we gaan over tot actie. Dat is het recht van de werknemers.” Cova sluit niet uit dat meer bonden zich zullen aansluiten bij de acties. De vakbondscentrale CGTC steunt de acties van de elf vakbonden niet, zo laat voorzitter Roland ‘Nacho’ Ignacio vanuit Nederland weten. CGTC heeft de brief van 24 november waarin minister-president Eugene Rhuggenaath om een overleg wordt gevraagd op vrijdag 1 december ook niet ondertekend. ,,Wij hebben dinsdag onze reguliere maandelijkse vergadering”, aldus Ignacio.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).