Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nog vóór de jaarwisseling moet het duidelijk zijn of de overname van Insel Air door Synergy wel of niet haalbaar is. Dat wil zeggen of het mogelijk is om Synergy de ruimte te geven om bij de overname haar stempel op het bedrijf te drukken terwijl er tegelijkertijd voldaan wordt aan de lokale wetten.


avianca en inselDat heeft Etienne Ys tegenover deze krant verklaard. Ys was vorige week nog als delegatieleider van het onderhandelingsteam in Miami aanwezig om over de overname van Insel Air te praten. ,,Het gaat om een streven, het streven om duidelijkheid te hebben was er vorige maand ook en twee maanden geleden ook al. Aan de andere kant moet het ook niet zo zijn dat deze zaak zich alsmaar voortsleept”, aldus Ys.
Minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling zegt dat de regering in afwachting is van een voorstel van Synergy, gebaseerd op het overleg vorige week in Miami. Het gaat volgens Martina om drie punten: ‘effective control, substantive ownership, operating base’. ,,Hun eisen moeten overeenkomen met de lokale en internationale wetgeving.”
,,Het bedrijf moet binnen de kaders van onze wetten de ruimte krijgen om haar stempel op het geheel te drukken”, licht Ys toe. ,,Volgens de wet moet het meerderheidsaandeel in lokale handen zijn. Het betekent ook dat het centrum van de activiteiten en het controlecentrum hier op Curaçao moeten liggen. De vraag is of het bedrijf daarmee kan leven. Synergy wil een bepaalde ruimte om de garantie te hebben dat de investeringen die zij doen in de toekomst terug worden verdiend, hun return of investment. Curaçao is gebonden aan de bestaande wetten. Wij zijn continu aan het exploreren wat wel en niet kan en toetsen de mogelijkheden ook met de Curaçao Civil Aviation Authority.”
Volgens Ys gaat het om een complexe materie en heeft Curaçao niet eerder hiermee te maken gehad. ,,Er zitten veel haken en ogen aan het geheel. Zo zijn er tussen Curaçao en andere landen verdragen over het vliegverkeer van nationale luchtvaartmaatschappijen tussen die landen. Die landen kunnen moeilijk doen als blijkt dat ze niet langer met een nationale maar met een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij te maken hebben (Avianca maakt deel uit van Synergy, red). Wat de lokale vliegmaatschappijen betreft is er ook een punt van aandacht. Bij een overname moet de nieuwe vliegmaatschappij exact dezelfde behandeling krijgen als de bestaande lokale maatschappijen. Er is dus geen sprake van een voorkeursbehandeling.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.