Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Circa twee weken vóór haar 60-jarig bestaan, is de Papiamentstalige middagkrant La Prensa niet langer in staat om haar schulden te betalen.

laprensa

De verwachting is dat de rechter vandaag officieel het faillissement van de krant uitspreekt.
Dat heeft aandeelhouder Margie Petit-Jonckheer, dochter van oprichter Chicho Jonckheer in gesprek met deze krant verklaard. ,,Ik ben aangeslagen door het nieuws van het faillissement. Het is een trieste dag voor ons allemaal. Ik betreur de sluiting ook om sentimentele redenen. Als kind ben ik met de krant opgegroeid. Nu de krant ophoudt te bestaan verliest Curaçao een krant met een rijke geschiedenis. Een krant ook die gemaakt werd door toegewijde mensen”, aldus Petit-Jonckheer.
La Prensa is volgens de aandeelhouder in de vijftiger jaren belangrijk geweest voor de politieke bewustwording van het volk. ,,De krant heeft een belangrijke rol gespeeld in het streven naar autonomie. Politici als Ronchi Isa, Efraim Jonckheer, Ciro Kroon van de DP, maar ook politici van andere partijen, hadden een platform in de krant. Mijn vader heeft als krantenman aan de wieg gestaan van andere Papiamentstalige kranten zoals de Bala, Èxtra, en de Ultimo Noticia.”
De krant is een tijd lang eerst in het Spaans verschenen. La Prensa begon in 1957 als Papiamentstalige krant. Het nieuws van het faillissement komt niet als een verrassing. Begin november verklaarde hoofdredacteur Mariano Heyden, de journalist die dit jaar met de prestigieuze Boeli van Leeuwenprijs werd gelauwerd, in en radio-interview dat de Papiamentstalige kranten La Prensa en Ultimo Notcia zware tijden meemaakten. Heyden sprak de vrees uit dat deze kranten misschien het einde van het jaar niet zouden halen.
Bij de krant werkten in totaal 13 mensen. De kwakkelende economie en het uitblijven van adverteerders heeft de krant uiteindelijk de das omgedaan, zo heeft Petit-Jonckheer uitgelegd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).