Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Er is geen sprake van een ernstig onveilige situatie bij de Isla-raffinaderij. Dat laat adjunct-directeur Karel van Haren van Refineria Isla in een eerste reactie op het rapport over de raffinaderij tegenover deze krant weten.

islaHet rapport dateert van mei 2017. Stukken uit dit rapport werden begin deze week door MFK-fractievoorzitter Gerrit Schotte in de Staten gedeeld. Voor premier Eugene Rhuggenaath (PAR) was de geschetste situatie in dit rapport van achterstallig onderhoud bij de raffinaderij, reden om onderzoek naar de veiligheid van de Isla te laten doen. Van Haren geeft de volgende reactie: ,,Het gaat om een voorlopig rapport. Op grond van de leaseovereenkomst moeten wij onze visie geven over de resultaten. Het is niet zo dat er sprake is van een ernstig onveilige situatie bij de raffinaderij, de informatie die wij hebben wijst niet in die richting. De Isla zal nog voor het eind van het jaar reageren op de onderzoeksresultaten.”
Tegelijkertijd laat Van Haren weten dat het zogeheten technisch overleg tussen het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) onder leiding van Clift Christiaan en het Venezolaans staatsoliebedrijf PdVSA gisteren op verzoek van laatstgenoemde niet is doorgegaan. De vergadering werd volgens de adjunct-directeur van de raffinaderij afgelast op grond van belangrijke wijzigingen die recent in de top van PdVSA en bij het ministerie voor Energie en Mijnbouw zijn doorgevoerd. Onlangs is bekend geworden dat generaal Manuel Quevedo benoemd is tot nieuwe voorzitter van het staatsbedrijf. Het overleg tussen het MDPT en PdVSA wordt volgende week hervat, zo laat Van Haren weten.
Op de vraag wanneer Guangdong Zhenrong Energy (GZE) het Isla-terrein op kan om het technisch onderzoek te verrichten, antwoordt van Haren dat de raffinaderij daar nog steeds toe bereid is. In een uitgelekte brief aan de regering schreef GZE een tijd geleden dat het Chinese bedrijf niet in staat was om de gevraagde informatie aan het MDPT te overleggen omdat de Isla-raffinaderij niet zou meewerken. Het eerste zogeheten technisch overleg tussen het MDPT en PdVSA vond vorige week plaats nadat het bedrijf maandenlang de boot had afgehouden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.