Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Buschauffeurs deelden gisteren flyers uit waarop protestacties aangekondigd werden. Voorzitter van de STO, de vereniging van chauffeurs van kleine bussen, Giovanni Decaster zegt in een reactie aan deze krant dat de chauffeurs hun stem willen laten horen tegen het uitblijven van de verhoging van het minimumloon, tegen de verhoging van de WA-premie en tegen de ontslagen die dreigen te vallen bij onder meer UTS.


buschauffeursDat is ook precies wat op de flyers te lezen viel. ,,Aanstaande vrijdag moet de Raad van Ministers een besluit nemen over deze drie punten, anders gaan wij over tot actie. Met alle vakbonden uit het actiecomité. De acties zijn al gepland, maar we willen nog niet aangeven wat de inhoud is. De hele bevolking zal er in ieder geval onder lijden”, zegt Decaster fel.
En hoewel iedereen de effecten zal merken, heeft hij na de actie van gisteren niet het idee dat de bevolking dat erg vindt. ,,Ze hebben begrip voor de eventuele acties en weten dat waar wij voor vechten in het belang is van de gehele bevolking. Ze staan achter ons, zijn positief en vragen wanneer we echt overgaan tot actie.”
Decaster legt uit dat ze strijden voor een minimumloon dat in 2020 op het niveau van het bestaansminimum ligt. ,,Dit jaar is het minimumloon van 8,20 gulden naar 9 gulden per uur gegaan op basis van een ministeriele beschikking. Die beschikking kan maar een jaar gehandhaafd worden, daarom moet de regeling worden opgenomen in een Landsbesluit. We willen dat het minimumsalaris vanaf nu tot 2020 elk jaar met 80 cent verhoogd wordt, zodat de werknemers er goed van kunnen leven. Als dat Landsbesluit niet voor het einde van het jaar wordt getekend, zakt het minimumsalaris weer terug naar het oude uurloon. Dat kunnen we niet accepteren.”
Daarnaast is de stijging van de WA-premie een heikel punt. ,,Het is heel krom dat het Landsbesluit voor het minimumloon eerst uitgebreid onderzocht moet worden, voordat het doorgevoerd kan worden. Maar dat van de verzekering wordt meteen goedgekeurd”, aldus de vakbondsvoorzitter. Hij zegt het slinks te vinden dat minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling zelf vanuit de verzekeringssector komt en volgens hem grootaandeelhouder zou zijn in Guardian Group. ,,Dat is belangenverstrengeling. Dat kan niet.”
Daarnaast steunt de STU, net als alle andere vakbonden, Sitkom om niet akkoord te gaan met de ontslagronde bij telecombedrijf UTS. De directie kondigde onlangs aan dat 280 mensen hun baan zouden verliezen. De bonden SSK, APRI, PWFC, BTG, STrAF, STSK, STO, Sitkom, SEU, Hiwa en SAP hebben een actiecomité gevormd waarmee ze diverse acties hebben gepland. Het uitdelen van de flyers is volgens Decaster de eerste stap. Of ze over moeten gaan tot volgende stappen is volgens hem helemaal afhankelijk van de kabinetsvergadering van aanstaande vrijdag.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).