Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Nationaal Archief van Curaçao heeft een database op internet beschikbaar gesteld met gegevens van het bevolkingsregister vanaf 1831. Daarin zijn meer dan een miljoen namen opgenomen waarmee stamboomonderzoek nu voor iedereen mogelijk is.


Makkelijker stamboom makenInteressant is dat niet alleen namen nagetrokken kunnen worden, maar dat er ook scans zijn in te zien van onder andere geboorte-, overlijdens- en huwelijksaktes.
Een uitleg van de database wordt speciaal georganiseerd op zaterdag 2 december. Dan is er een open dag waarop het Nationaal Archief overigens nog meer te presenteren heeft. Zo zijn er op dit moment ongeveer 5.000 foto’s geüpload op de website. Overigens is het Nationaal Archief voortdurend op zoek naar mensen die graag willen helpen met het digitaliseren en beschrijven van foto’s.
Op de website zijn verder negen digitale exposities te zien en 17 historische thema’s beschreven die te gebruiken zijn door de schoolgaande jeugd.
Maar niet alleen de producten van het Nationaal Archief zijn op 2 december te bezichtigen, de Bolo di Batrei, het historische pand waarin het archief op Scharloo gehuisvest is, bestaat 100 jaar. Het gebouw heeft door de jaren heen twee restauraties ondergaan en daarover wordt zaterdag ook een lezing gehouden met een foto-slideshow door architectenbureau Plan D2.
Het Nationaal Archief heeft verder onlangs alle documenten die met de slavernij te maken hebben op de Werelderfgoedlijst van Unesco opgevoerd. Hiermee krijgt de Curaçaose slavernijgeschiedenis ook internationaal aandacht, zo legt het archief uit. Deze slavernijdocumenten zijn ook op zaterdag in te zien. Het Nationaal Archief Curaçao heeft hierin samen gewerkt met het Nationaal Antropologisch en Archeologisch Museum (NAAM) en het archief op Sint Maarten. Het document ‘Documental Heritage of Enslaved People in the Dutch Caribbean’ is voorgedragen voor registratie in het Memory of the World (MOW)-register en Latin American and Caribbean Countries (MOWLAC). Van het Nationaal Archief Curacao zijn dat de slavenregisters, het archief Districtmeesters en de collectie Juliana Brenneker.
,,Het voorstel tot nominatie werd op 26 oktober geaccepteerd door het bestuur van Unesco’s MOWLAC met de aantekening om deze ook voor het Internationale MOW-register voor te dragen. Het MOW-bestuur heeft op Curacao vergaderd in het Renaissance Hotel, nadat de oorspronkelijke locatie op Sint Maarten geen doorgang kon vinden door de orkaanschade daar. In 2009 werd al eerder een collectiestuk van het Nationaal Archief Curacao als Werelderfgoed erkend; dat was het eerste gedrukte exemplaar van de Katechismus in het Papiamentu. We zijn zeer trots dat we nu meer collectiestukken als ‘Memory of the World’ in het officiële Unesco-register erkend hebben gekregen”, zo staat op de website te lezen. De collectie Juliana Brenneker was tot voor kort, vanwege de slechte materiele staat, niet beschikbaar voor publieke inzage. Sinds kort is deze collectie helemaal gerestaureerd, gedigitaliseerd en nu dus via de website digitaal toegankelijk onder ‘inventarissen, Archief Districtmeesters’.
Voor kinderen worden zaterdag workshops georganiseerd over hoe papier gemaakt kan worden en een eigen boek. Er zal een piñata zijn in de vorm van de Bolo di Batrei die om 12.00 uur door kinderen opengeslagen mag worden.
Tot slot zal een nieuw boek gepresenteerd worden: een boek over 100 jaar olieraffinage op Curaçao. Dit boek en ook andere boeken zijn ook zaterdag 2 december te koop.
De open dag is gratis, toegankelijk voor jong en oud en duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).