Van een onzer verslaggevers

Oranjestad - Op het eerste gezicht misschien een grappig of in elk geval opvallend plaatje: een weg op Aruba bij Saliña Malmok vlak tegenover de grote Marriott Hotels bij Palm Beach die gewoon stopt na de hevige regenval van afgelopen weekend.

waterweg In werkelijkheid is de foto symbolisch voor te veel druk op de natuur door overbevolking en vooral massaontwikkeling, zegt Aruba Birdlife Conservation (ABC).
De foto is genomen op 19 november nadat het op 17 en 18 november flink had geregend. Het hemelwater is welkom op het doorgaans droge eiland en valt elk jaar weer samen met de trekvogels die dan een tussenstop maken. De saliña’s aan het zuidwestelijke deel van Aruba - Saliña Tierra del Sol, Saliña Malmok en Saliña Palm Beach met aansluitend de Bubali Plas - lopen dan vol.
Ze hebben een natuurlijke functie als bassins waar het overtollige regenwater tijdelijk wordt vastgehouden (soort buffers) en ongewenste overstromingen elders voorkomen. En het zijn watergebieden (‘wetlands’) belangrijk voor de natuur.
Deze natuur staat onder zware druk, ondanks de formele bescherming van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan. Volgens ABC zijn bijna alle al dan niet aangrenzende terreinen op dit zeer toeristische deel van het eiland ‘weggegeven’ en is het een gebied dat ‘barst van het beton’. Toch weten opeenvolgende ministers telkens weer kavels en vergunningen uit te geven.
Het ‘knoeien’ met deze gebieden is niet alleen schadelijk voor de natuur. Het is ook slecht voor de bevolking van Aruba - een weg die onder het water verdwijnt is een voorbeeld daarvan - en het is slecht voor de kurk waar de economie op drijft: het toerisme. Gewezen wordt op de overstromingen waar The Mill Resort regelmatig mee te kampen heeft gehad.
Hoe meer er wordt gebouwd op deze spaarzame vierkante kilometers, hoe minder het regenwater kan wegstromen zoals het zou moeten stromen en hoe meer, groter en vaker de negatieve impact op het toeristisch product.
ABC wijt het allemaal aan ‘hebzucht’, die het wint van het algemeen belang. (Project)ontwikkelaars hebben te veel de vrije hand gehad en gekregen en hebben een groot deel van de Arubaanse charme verspild. ,,Hebzucht heeft ook geleid tot meer kwantiteit in plaats van kwaliteit.”
De genoemde saliña’s, watergebieden, behoren overigens tot de zestien natuurgebieden waar de Statenleden van Aruba met 21 voor en 0 tegen - unaniem dus - hebben gestemd om als beschermd gebied onder het beheer van Parke Nacional Arikok te brengen, zoals ook is gebeurd met Spaans Lagoen.
Het draagvlak op het eiland voor meer behoud is groot, weet ABC. Vorig jaar tekenden ruim 11.000 personen de petitie om de ‘wetlands’ tegen verdere ontwikkeling te beschermen en onder toezicht van het park te brengen. De organisatie zelf meent dat 80 procent van de burgers geen nieuwe hotels of condominiumcomplexen meer wil - ook geen ‘boutique hotels’, wat gewoon een ander woord is voor hotels. En de meerderheid is voorstander van een volledig moratorium op de bouw van nieuwe resorts.
Voor Aruba Birdlife Conservation is de strijd voor de bescherming van de saliña’s en watergebieden symbolisch voor de strijd van de Arubaanse bevolking tegen nog méér toeristische projecten in de zin van alsmaar meer beton en nog meer kamers.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).