Van onze correspondent
Den Haag - Het zal je maar gebeuren: voor ouderwetse dorpsdokter te worden uitgemaakt terwijl je als oncoloog tot de absolute wetenschappelijke wereldtop wordt gerekend.


Boek Pinedo VOORHet overkwam prof. dr. Bob Pinedo (74) gisteren, maar hij voelde zich allerminst beledigd door minister-president Mark Rutte. Want hij was het die de wereldvermaarde Curaçaose kankerspecialist op die wijze kwalificeerde. Dat gebeurde in Studio Dudok in Den Haag waar een select gezelschap - onder meer het neusje van de zalm uit de Nederlandse medische wetenschap - getuige was van de presentatie van het boek ‘De ontdekkingsreis van Bob Pinedo’.
Uitgever Mai Spijkers van Prometheus verhaalde hoe hij door toedoen van de ‘fameuze’ Pinedo genoten had van het maken van het boek dat door medisch journalist van de Telegraaf René Steenhorst is geschreven: ,,Ik heb zelden iemand ontmoet die zo zachtaardig maar ook zo vasthoudend is. Bob is iemand voor wie je als uitgever graag een stapje extra zet.” Vervolgens was het aan Pinedo om het eerste exemplaar aan te bieden aan Rutte.
,,Waarom Mark? Daar heb ik mijn redenen voor. In 2004 wilde ik met enkele anderen toegepast onderzoek een boost geven. We gingen daarvoor op bezoek bij staatssecretaris Rutte (die toen onder meer wetenschap in zijn portefeuille had, red). Aan dat gesprek hebben we een heel goed gevoel overgehouden." Het was het duwtje in de rug dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het Center for Translational Molecular Medicine waarin 1.900 wetenschappers samenwerken om medische bevindingen sneller bij de patiënt te krijgen.
,,Tien jaar na dat eerste gesprek kreeg ik een mooie brief. Mark Rutte, inmiddels premier, feliciteerde mij met de toekenning van de David Karnofsky Award. De brief is in het boek opgenomen. Daarin staat ook een hoofdstuk over Curaçao waar we ons met de Fundashon Prevenshon inzetten voor bevolkingsonderzoek", aldus Pinedo, die op zijn beurt Rutte gelukwenste met het recente EU-besluit het Europees Geneesmiddelenbureau EMA in Amsterdam te vestigen.
Na het eerste exemplaar in ontvangst te hebben genomen, zei Rutte zich de eerste ontmoeting met de toen 60-jarige Pinedo nog goed te herinneren. ,,Daar zat een stuiterende jonge vent tegenover mij. Wat mij toen meteen opviel, is hoe jij de combinatie maakt van wetenschap en patiëntenzorg. Het combineren van het professionele en menselijke typeert jou. In die zin ben jij als de ouderwetse dorpsdokter. Je kent je patiënten door en door, neemt de tijd voor ze en blijft, ook als ze niet meer onder behandeling van je zijn, contact met ze houden." 
Het levensverhaal van Pinedo moest verteld worden, zo vervolgde Rutte zijn lofzang. ,,Je hebt je leven lang ongelooflijk belangrijk werk gedaan, voor Nederland, voor de wereld en voor Curaçao waar je grote betrokkenheid mee hebt. Jouw leven heeft grote betekenis, ook nu nog. Dit boek is de kroon op je werk. Ik heb het nog niet kunnen lezen, maar ik kan al wel een recensie geven: het is een uniek boek over een unieke man, over een toparts die echt in de mensen geïnteresseerd is", aldus Rutte die zijn relatie met Pinedo duidde als 'vriendschap'.
De met internationale prijzen overladen hoofdrolspeler zelf bleef er - zoals iedereen hem kent - uiterst bescheiden onder. Blij verrast reageerde hij op de voor hem onverwachte aanwezigheid van minister-president Eugene Rhuggenaath die zijn werkbezoek aan Den Haag onderbrak om, vergezeld door Gevolmachtigde minister Anthony Begina, de lancering van het boek bij te wonen. 
'De ontdekkingsreis van Bob Pinedo' (280 pagina's) is ook als e-book verkrijgbaar (www.uitgeverijprometheus.nl).

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).