Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In opdracht van Curaçao Ports Authority (CPA) gaat een ‘onafhankelijk consultantsbureau’ onderzoeken op welke manier de afhandeling van containers op de kade bij Curaçao Port Services (CPS) kan worden verbeterd.

containerafhandelingCPA-directeur Humberto de Castro verwacht dat het onderzoek in december begint en ongeveer twee maanden zal duren. ,,Elk jaar zijn er klachten. Het is tijd om het hele proces te analyseren, vanaf het moment dat een container op de kade aankomt tot en met het lossen van de goederen bij de klant.” CPA en de overheid verwachten dat een grondige analyse van de hele keten adviezen oplevert voor structurele verbeteringen van het proces. Wie het onderzoek gaat uitvoeren, kan De Castro nog niet zeggen. ,,We zijn in de eindfase van de onderhandelingen met een consultant.”
De beslissing tot een onderzoek komt tegelijkertijd met een ministeriële beschikking van minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN) die naar verwachting over een paar dagen wordt afgekondigd en agenten van rederijen tijdelijk verbiedt om importeurs extra kosten in rekening te brengen bij het overschrijden van de afgesproken periode voor laden en lossen.
De laatste maanden van het jaar is het altijd al topdrukte in de haven, maar dit jaar heeft orkaan Irma het vrachtverkeer over zee ook nog eens behoorlijk in de war gestuurd. CPS-directeur Fernando da Costa Gomez zei vorige week in het Antilliaans Dagblad dat er op dat moment ‘ruim 500 containers’ op de kade stonden. Per dag kunnen er ongeveer 100, allemaal door een en dezelfde poort, de haven uit. Het transport van de containers wordt geregeld door het particuliere bedrijf Antillean General Transport, dat kantoor houdt op het CPS-terrein.
Dat het efficiencyonderzoek in de haven in opdracht van CPA gebeurt, is begrijpelijk. De overheids-nv is eigenaar van de containerterminal en is verantwoordelijk voor de commerciële ontwikkeling van de havens op het eiland.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).