Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Guardian/Fatum en Ennia, de grootste verzekeringsmaatschappijen in de Dutch Caribbean, trekken op Curaçao de premie voor de WA-dekking autoverzekering met 13,5 procent op.

verzekeringenDat gebeurt per eerstkomende prolongatiedatum van de verzekering die valt op of na 1 januari 2018. President en ceo Diego Fränkel van Guardian Group Fatum heeft hierover een brief uitgestuurd naar de klanten. De brief is gedateerd 15 november. Ennia-topman Ralph Palm zegt desgevraagd dat deze verzekeraar dezelfde verhoging toepast, namelijk 13,5 procent, maar dat er nog geen schrijven uit is gegaan naar de relaties.
Afgelopen weekeinde maakte de Curaçao and Bonaire Insurance Association (CBIA) bekend dat minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling - zelf afkomstig uit de verzekeringsbranche - akkoord is gegaan met de stijging en dat de verzekeringsmaatschappijen nu op grond van Publicatieblad 2017 nummer 80 per 29 september 2017 de premies WA-aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen mogen aanpassen.
De premies WA-motorrijtuigen waren sinds 1999 niet aangepast. ,,Daardoor voldeden deze niet meer aan de huidige financiële en sociaaleconomische ontwikkelingen”, aldus voorzitter Aichel Magdalena van CBIA. Daarnaast is de schadelast in de WA-motorrijtuigenbranche in de periode 1999-2017 sterk gestegen. En bovendien bedraagt de gecumuleerde inflatie in deze periode meer dan 40 procent.
,,Naar aanleiding hiervan heeft de CBIA een verzoek bij de minister van Economische Ontwikkeling ingediend om tot aanpassing van deze premies over te gaan.” Volgens de voorzitter is het verzoek ‘gedeeltelijk ingewilligd’ door de bewindsman. Het was toen nog niet duidelijk met welk percentage de premies zullen stijgen.
Uit de brieven van Guardian/Fatum blijkt dat het gaat om 13,5 procent gaat. Deze verhoging zien klanten terug in hun eerstvolgende prolongatienota. Zo schrijft ceo Fränkel. Naast Guardian/Fatum en Ennia zijn er verschillende andere aanbieders van autoverzekeringen. Uit navraag door deze krant blijkt dat verzekeraar Nagico de verhoging van de premie niet doorvoert.
Uit reacties tijdens talkshows op de radio blijkt dat de forse verhoging tot heftige discussies leidt.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).