Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Betekent het faillissement van het Amerikaanse ruimtereisbedrijf XCOR het einde van Curaçao Space Port op luchthaven Hato? Het is aan de politiek om te beslissen of Curaçao verder gaat op de ingeslagen weg als lanceerbasis voor commerciële ruimtevluchten.


Space PortDat zegt Simon Kloppenburg, manager business development bij Curaçao Airport Holding (CAH) desgevraagd. Curaçao loopt voorop als het gaat om ruimtetoerisme, zo benadrukt Kloppenburg. ,,We zijn het enige land met een concept voor een ruimtewetgeving. Die is zo opgesteld dat er ook andere operators gebruik kunnen maken van Curaçao Space Port. Dat is ook altijd mijn standpunt geweest.”
Curaçao Airport Holding heeft 350.000 dollar in het oorspronkelijke project geïnvesteerd. Dat bedrag zou, in termijnen, uiterlijk dit jaar zijn terugbetaald. Kloppenburg weet niet wat het bedrag is dat XCOR nog schuldig is aan CAH, ‘maar dat geld is verloren’. De CAH-manager betreurt het faillissement, vooral vanwege de vele gedupeerden. ,,Bij de ontwikkeling van nieuwe technieken gaat het om veel geld. Als dan vertraging ontstaat, kom je al snel in de problemen. Helaas is er geen nieuwe investeerder gevonden.”
CAH is volgens haar website van meet af aan ‘de drijvende kracht’ geweest achter het project en maakt op de site promotie voor ‘Curaçao Space Port. Launching and receiving spacecraft’. De Nederlandse Space Expedition Corporation, dat met de eerste plannen voor de Curaçaose basis kwam, werd in 2014 overgenomen door XCOR Aerospace, de Amerikaanse fabrikant van het ruimtevliegtuig Lynx. De operatie op Curaçao ging verder onder de naam XCOR Space Expeditions. De Amerikaanse maatschappij wilde zowel vanuit Californië als vanaf Curaçao ruimtevluchten uitvoeren. Maar zelfs van een eerste testvlucht met het prototype van de raket is het nooit gekomen. In juni 2016 ontslaat XCOR een derde (25) van de medewerkers in de Verenigde Staten en kondigt aan geld vrij te willen maken voor de ontwikkeling van een nieuwe versie van de raketmotor die op waterstof in plaats van op vliegtuigbrandstof moet lopen. Dan hebben inmiddels al meer dan 300 reizigers een ticket van 150.000 dollar gekocht om 1,5 uur lang 100 kilometer hoog in de ruimte te vliegen en is er nog altijd de hoop om ‘voor 2020 te kunnen vliegen’.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).