Door Michelle Pors-da Costa Gomez
Willemstad - Erfgoed in materiële en immateriële vorm is nooit statisch maar altijd dynamisch en continu in ontwikkeling. Het bewustzijn over het Curaçaose erfgoed en de betekenis ervan is groeiende.


erfgoedErfgoed is belangrijk en dat besef betekent ook begrip voor de enorme verantwoordelijkheid voor het duurzaam behoud van dit erfgoed. Met deze woorden opende premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisterenochtend de 3rd Caribbean Conference: National Trusts and Preservation Societies. Hij merkte erbij op dat het belangrijk is om niet in de val van folklorisme te vallen maar de verschillende vormen van culturele expressies te omarmen.
Maar liefst 150 gasten, waaronder lokale en internationale experts op het gebied van erfgoed, doen mee aan deze conferentie, waarbij onderwerpen als maritiem erfgoed, branding en marketing, financiering van het behoud van erfgoed en het inzetten van erfgoed in hergebruik worden besproken. ,,De passie voor en kennis over cultureel erfgoed is wat ons, 150 deelnemers uit 17 landen, verbindt naast de fysieke verbinding door de Caribische Zee”, aldus Marcel Dennert, directeur van Stichting Monumentenzorg Curaçao en tevens lid van het organiserend comité van de conferentie, aan het begin van de ochtend.
De opening van de conferentie gebeurde in aanwezigheid van maar liefst drie ministers uit het kabinet: premier Eugene Rhuggenaath, minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Zita Jesus-Leito en minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Marilyn Alcalá-Wallé (allen PAR). Jesus-Leito verwelkomde de deelnemers aan de conferentie en noemde cultureel en natuurlijk erfgoed onvervangbare bronnen van leven en inspiratie. Ook premier Rhuggenaath noemde het natuurlijk erfgoed een belangrijk deel van het totale erfgoed van het eiland. Hij stond daarbij uitgebreid stil bij het koraalrif en het initiatief om het koraalrif virtueel in beeld te brengen middels Google Maps ‘Virtual Diving’ Platform, waarvoor een team met videografen bijna een derde van het Curaçaose koraalrif heeft gefilmd.
Keynote speaker Gustavo Araoz, president van Icomos (International Council on Monuments and Sites), een organisatie die onder de paraplu van Unesco al in 1965 werd opgericht en tevens een netwerk voor Caribisch erfgoed vormt, noemde drie belangrijke punten die bijna universeel door het behoud van erfgoed in het Caribisch gebied lopen: zwakke beschermende structuren waaronder gebrekkige wetgeving, een gebrek aan inventarisatie van erfgoed en ook toerisme. Dit laatste omdat het een erosie van de eigen identiteit teweeg kan brengen door erfgoed te presenteren volgens het beeld dat de toeristische industrie graag wil, maar dat niet altijd strookt met de werkelijkheid. Icomos werkt op basis van lidmaatschap van lidstaten, en eilanden als Curaçao dienen deel te nemen middels het Icomos nationaal comité van het moederland, in dit geval Nederland. Promotie van netwerken is essentieel en wordt gedaan door verschillende wetenschappelijke comités waarin zaken als militair erfgoed en rampen worden besproken, ondersteunend materiaal wordt samengesteld en beschikbaar gesteld en kennis wordt uitgewisseld.

 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).