Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Medewerkers van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) hebben gisterochtend actie gevoerd in de hal van het ziekenhuis. De personeelsleden zijn het zat dat zij al jaren aan het lijntje worden gehouden en geen antwoord krijgen op vragen in verband met de overgang naar Hospital Nobo Otrobanda (HNO).


sehosAanleiding van de actie was de wijze waarop de Raad van Bestuur van Sehos een brief met vragen van de vakbond CBV voor verplegend personeel heeft beantwoord. Het ultimatum liep dinsdag af. ,,We kregen antwoorden waar we niet tevreden over zijn en ook nog per mail”, zegt CBV-voorzitter Johnsel Diaoen. ,,Dat konden we niet accepteren. Het is gebrek aan respect.’
Het Sehos-personeel eist duidelijkheid over het transitietraject van het oude naar het nieuwe ziekenhuis. Het gaat dan om bijvoorbeeld de nieuwe functies die in HNO nodig zijn, de salarissen en de training en bijscholing van het personeel. De actie gisteren heeft in ieder geval opgeleverd dat de vakbond volgende week donderdag, 23 november, een afspraak heeft om samen met de Sehos-directie en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur de pijnpunten van het ziekenhuispersoneel te bespreken. Diaoen: ,,We willen concrete antwoorden op onze vragen zodat we onze leden daarna duidelijke informatie kunnen geven.” Gebeurt dat niet, dan volgen mogelijk meer acties.
Wat begon als een protest van de contractwerkers van de bouwkundige dienst, mondde uit in een urenlange actie die werd gesteund door alle afdelingen van het ziekenhuis. Anton Casperson, voorzitter van de Raad van Bestuur, sprak de stakende medewerkers toe. ,,Het is belangrijk dat alle actoren worden betrokken bij de zorg die we in HNO moeten bieden. Als het personeel meer duidelijkheid wil over de toekomst, dan moeten we die geven.”
In november vorig jaar voerde het verplegend personeel ook al actie op eenzelfde manier en om, in grote lijnen, dezelfde reden. Toen was het toenmalig minister Siegfried Victorina (PS) die gehoor gaf aan de oproep van CBV om naar het ziekenhuis te komen. De minister beloofde de vakbond ‘op korte termijn’ afspraken met onder ander het bestuur en de directie van Sehos. Ook stelde hij de CBV-leden gerust over het behoud van hun baan. ,,Iedereen gaat mee naar HNO. Maar er komen nieuwe functies en andere verdwijnen juist”, zei Victorina.
Diaoen zegt dat er destijds inderdaad een Memorandum of Understanding is getekend in verband met de garantie van werk. Maar verder is er sinds vorig jaar niet veel verbeterd. ,,De financiële problemen, het tekort aan materiaal, de onzekerheid over de toekomst. Dat is het resultaat van zeven ministers in vier jaar tijd. Het ontbreekt aan beleid en aan structurele oplossingen”, aldus Diaoen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).