Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Ik dank iedereen voor zijn geduld in de afgelopen weken. Het was het wachten waard, want we hebben een regering. De coalitie van MEP, POR en RED is werkelijkheid geworden.”


arubaEen opgeluchte formateur Evelyn Wever-Croes (MEP) stond na haar afsluitende bezoek aan de gouverneur de pers te woord. ,,Het was een intensief en uniek proces, want het is in meer dan vijftien jaar niet voorgekomen dat er een coalitieregering moest worden samengesteld.”
Volgens Wever-Croes is het niet voor niets dat er vijf weken nodig waren om de regering tot stand te brengen. ,,De onderhandelingen waren niet gemakkelijk. Op veel punten hadden we dezelfde mening, maar soms stonden we ook lijnrecht tegenover elkaar. We hebben doorgezet. Niet omdat wij om een coalitie hebben gevraagd, maar omdat de bevolking daarvoor heeft gekozen.”
De belangrijke punten uit het regeerprogramma zijn de financiële situatie, integriteit en het welzijn van de burgers. ,,We weten dat de financiën van ons land op zijn zachtst gezegd precair zijn. Verder vinden we het heel belangrijk dat het vertrouwen in de integriteit van de regering weer terugkomt. Dat geldt voor onze eigen bevolking maar ook op internationaal niveau. Het volk heeft ons gekozen en daarom stellen we hun belangen voorop, door te zorgen voor zaken als betere gezondheidszorg en beter onderwijs.”
Over de kwestie van de acht ministers, terwijl MEP in haar verkiezingsprogramma stond op zeven, zei ze: ,,Dit is het gevolg van het coalitieproces. We wilden de drie partijen elk verantwoordelijkheid geven, maar wel in een verhouding die de verkiezingsuitslag reflecteert. Voor de MEP is het heel belangrijk dat de acht ministers niet duurder zijn dan de zeven die wij wilden. Daar hebben we harde afspraken over gemaakt. Ook over hun beleid, want ministers zijn geen eilandjes. Ze voeren beleid waarin de wensen van alle drie de partijen naar voren komen.”
De aankomende premier verklaarde dat de drie partijen MEP, POR en RED een belangrijke afspraak hebben gemaakt over omgaan met conflicten. ,,Als er een onderwerp naar voren komt waar we het niet direct over eens zijn, gaan we niet de regering laten vallen of daarmee dreigen. We hebben een manier van werken afgesproken om moeilijke kwesties op een gestructureerde manier aan te pakken om tot een oplossing te komen.”
Ricardo Croes, de partijleider van RED, feliciteerde het Arubaanse volk met de nieuwe regering en nodigde iedereen uit om vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur feest te komen vieren op Plaza Betico. Over het proces om tot een regering te komen zei hij: ,,Het was niet gemakkelijk, maar de gesprekken en onderhandelingen zijn heel vruchtbaar geweest. We staan er allemaal op dezelfde manier in: we willen er een succes van maken.”
Dat werd beaamd door Otmar Oduber (POR). ,,We hebben elkaar de afgelopen weken goed leren kennen en ook van elkaar geleerd. Ik kijk uit naar verdere respectvolle samenwerking. We zijn niet toevallig de nieuwe regering. Dat heeft de bevolking zo beslist. Ik ben heel trots deel uit te mogen maken van het eerste Arubaanse kabinet dat onder leiding staat van een vrouw.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).